IMG_7170 Всемирното Православие - ДА ПАЗИ ГОСПОД ОТ НАВОДНЕНИЯ И ДРУГИ БЕДСТВИЯ!За седма поредна година Преображение Господне събра в смолянския квартал Устово богомолци на благодарствен молебен, че на 6 август 2005 г. квартал Устово можа да оцелее след тежкото наводнение. Тогава над града се изсипаха за едно денонощия 201 литра дъжд на квадратен метър. Реките Черна и Бяла излязоха от коритото си и заляха улици и къща. На автогарата в Устово автобусите буквално плуваха. Разрушени бяха мостове, срутени подпорни стени, прекъснати водопроводи.

 

„Тогава хората видяхме славата на Господа, но в неговата милост…”, каза на миряните днес отец Васил Маджаров, помолен от организаторите да извърши благодарствения молебен в храма „Свети Николай Чудотворец”.

Отецът свърза големия християнски празник Преображение Господне, когато Иисус Христос показал своята божественост, явявайки се преобразен в облаците със сияещо лице като слънце пред трима от учениците си, със славата на Господа в живота ни сега – когато изпадаме в беда, да видим Неговото безпримерно, неизказано милосърдие. Неговото човеколюбие и търпение. И да се поучим от Неговите предупреждения. Със смирено сърце да се помолим да изпраща благодат и мир на всички.

Свидетели на бедствието през 2005 г. с инициатор Тодора Михалевска решават на този ден всяка година да благодарят на Бога и да организират водосвет за здраве заедно с раздаване на курбан. Тази година почерпката бе пити с мед, различни плодове и постни лакомства.