Това бе есенцията от благослова на митрополит Исайя от Кипър пред миряните в Смолян, който пристигна тук заедно с частици от светите мощи на родителите на Света Богородица - праведните Богоотци Йоаким и Анна. Неговото посещение в Пловдивска епархия заедно с кипърски духовници, симфоничния  митрополитски оркестър и миряни е по покана на Пловдивския митрополит Николай. Като домакин той доведе и в Смолян внушителната църковна кипърска делегация за два дни заедно със светите мощи, за да благословят и жителите на града и Родопите.

На 25 август под звуците на кипърския оркестър мощите бяха тържествено посрещнати пред катедрален храм „Свети Висарион Смоленски”  от кмета на Смолян Николай Мелемов заедно със стотици миряни и гости,  изпълнили с вълнение сърцата си. Празничната Вечерня  и неделната Света литургия в чест и прослава на праведните Богоотци бяха възглавени от госта митрополит на Тамасос от Кипърската православна църква Исайя и отслужени заедно с Пловдивския митрополит Николай, Плевенския митрополит Игнатий, Константийския епископ Антоний – викарий в Западноевропейската ни епархия, епископ Григорий – игумен на Троянската света обител, свещеници от Смолян и региона.

През цялото време на богослуженията и след това миряни минаваха пред мощите с горещото желание и надежда да се докоснат до тях и  да получат благословение и закрила. На  всички бяха подарени  икони с образите на Светите Йоаким и Анна и дъщеря им Света Богородица, можеха да се помажат с елей от горящото кандило. Един незабравим, силен, духовен, сърдечен  двудневен празник за деца и възрастни, за вярващи и колебаещи се, които прекрачваха с надежда храма.

Митрополит Николай поздрави своя колега и гостите от Кипърската православна църква, че са приели да дойдат в „сърцето на Родопите – Смолян, което пулсира с импулсите на светата православна вяра векове наред, града, осветен от мъченическия подвиг на Свети Висарион.” Той сърдечно им благодари и за това, че донесоха мощите на Богоотците за духовна радост и подкрепа  в един  тежък момент за българите, когато се подготвят законодателни промени, накърняващи християнската вяра и Православната църква, като допълни:

„Вие дойдохте, владико, с тази велика светиня, за да ни окажете братско съдействие, съпричастие към проблемите на българското семейство, към въпросите, които се обсъждат в общественото пространство във връзка с промени в законодателството, накърняващи вярата, морала, традициите  на нашия народ, основани на светата православна вяра. Те нямат нищо общо с Христовата църква,  с Божествения закон, с  Десетте Божи заповеди. Нашите църкви са малки, както и държавите ни, но сме силни, когато сме заедно и се подкрепяме. Те духовно свидетелстват за православната вяра в Европа и света. Те са част от голямата църква, свързани със Светия Дух и са благодатна сила за спасение на човеците.  В обятията на безграничната  Христова любов има място за всички, чувстваме божията прегръдка и ние, българите, както и вие – православният кипърски народ. Народи изстрадали, народи измъчени, но народи извървели до ден днешен достойно пътя на православната вяра, преподали на поколения наред вечната истина за спасението на човеците.”

На миряните митрополит Николай пожела от сърце и душа  да отправят молитвата си  пред светите мощи на Йоаким и Анна и те  да дадат небесна благодатна закрила на семействата им,  защото външни за България  ереси се опитват да разрушат християнското семейство, онова семейство, за което свети Апостол Павел казва, че е малка, но жива и пълна с благодат Христова църква. „Именно в този момент Бог помисли за нас, каза митрополит Николай, и изпрати Светите праведници Йоаким и Анна да дойдат сред нас, за да ни помогнат. Както добре знаете от житието им, дълго време и те са страдали с мъката на безчадието, нямали са дете, но не са се отчайвали, не са унивали, не са търсили съмнителни методи като сурогатно майчинство или друго нещо, а напротив - надявали са се на Бога, уповавали са се на Всемогъщия и са отправяли горещи молитви и по тези молитви,  защото знаят, че имат голяма сила, Бог ги ощастливил в рожба в старините им. Невъзможното за човека е  възможно за Бога! Ние много добре съзнаваме, че и днес, в нашето съвремие, има семейства, които страдат с мъката на безчадието. Ние съчувстваме на тези хора, но ги призоваваме да се надяват на Бога, защото, казано е, първо търсете царството на Бога и  Неговата правда и всичко останало ще ви се придаде.

Пожелавам по молитвите на свети Йоаким и Анна Бог да ви дари всички със здраве, благоденствие, щастие и небесно спасение.”

На свой ред гостуващият архиерей от Кипър Исайя благодари за голямото гостоприемство, оказано на кипърската духовна делегация, и изрази радостта си, че са донесли тук, в нашата богоспасяема епархия едно от най-ценните съкровища, които притежават -  мощите на светите праведници богоотци Йоаким и Анна. „Донесохме ги с една единствена цел, каза той, да осветят нямащите работа, да благословят вашите дела и  вашите действия в защита на християнските ценности и морал в България и те да бъдат запазени. Също така да можете да предадете благословението на светите мощи към всички онези от епархията, които се нуждаят да намерят духовна утеха и закрила. Пожелавам целта да стане действителност. Очакваме и вие да посетите нашата  родина – многострадалния Кипър, който вече 38 години е разделен на две от окупаторската турска войска. Десетки манастири, триста храма в окупираната част на Кипър са разрушени. Очакваме, когато дойдете, да донесете  благославението на ваши светини от България, така ще ни е по-лесно, с тяхната помощ и в Кипър най-после да настъпи свобода. Единственото оръжие, което притежаваме, е Бог Христос по пътя с всички нас. Нека да го пазим свято!”

 

DSCN6711.JPG - 39.21 Kb

DSCN6705.JPG - 41.96 Kb

DSCN6680.JPG - 41.24 Kb

DSCN6679.JPG - 42.25 Kb