IMG_6823 Всемирното Православие - МОЛЕБЕН В СМОЛЯН: „КОНТРОЛИРАЙ КРЪВНОТО СИ НАЛЯГАНЕ!” И МОЛИТВА ЗА МИР

На 7 април - Световния ден на здравето, по поръчка на директора на Районната здравна организация в Смолян д-р Мими Кубатева бе отслужен молебен за здраве, което съвпадна с идеята на президента Росен Плевнелиев за всенародна молитва за  мир и благополучие на българския народ. 

Той призова водачите на различните вероизповедания у нас в петък, събота и неделя: „Да застанем заедно, като едно, с една всенародна молитва за помирение и благополучие на българския народ”, а поводът е отчаянието, което е обхванало българите, и неговото отражение върху здравето и живота им. И допълни: „В ситуация на обществено напрежение и недоверие към политическите институции вярата е много важна и ние търсим именно това равновесие.”

 

Смолян показа съпричастие към всенародната молитва. Предстоятелят  на храм „Св. Висарион Смоленски” отец Димитър Михайлов отслужи в неделя Кръстопреклонна молебена в присъствието на колектива на Районната здравна организация и представители на други институции, които са свързани с професионалния празник на здравните работници. Той призова Божията милост за благоденствие и мир на всички боледуващи и здрави, на лекари, медицински работници, за всички българи.  Припомни, че Световният ден на здравето е обявен април 1948 г. Тогава е създадена и Световната здравна организация, а от 1964 година в България 7 април се празнува като Ден на здравния работник.

 

Мотото тази година на Световния ден на здравето е: „Контролирай кръвното си налягане!", защото Световната здравна организация  отчита, че в началото на 21 век хипертонията се е превърнала в глобален проблем за общественото здраве. Отец Димитър посочи, че всеки един от трима възрастни у нас е с високо кръвно налягане. 20 процента от българите живеят в недоимък, а това води до стрес и  различни заболявания. Затова да призовем Бог да помага да има по-малко болни, българите да живеем по-добре и да не губим надежда, че животът ни може да се подобри, каза отец Димитър. Той най-сърдечно поздрави с професионалния им празник здравните работници и им пожела здраве и успехи.

 

Заедно с отец Димитър в молебена за здравните работници и благополучието  на българския народ участие взе детският хор „Чисти сърца” към катедралния храм "Св. Висарион Смоленски". Това бе вид благодарност към Районната здравна инспекция в Смолян, която е съпричастна към дейността на „Чисти сърца” и подкрепя различните инициативи на децата. Те с радост се включиха във водосвета, а в края на служението подариха на д-р Кубатева и екипа й красивото цвете в саксия Азалия, произнасяйки всички заедно: „Честит празник!”

Това трогна д-р Кубатева и тя каза:  „Специално се обръщам към децата от „Чисти сърца”. Благодаря  ви за вашето хубаво пеене и за присъствието, затова че бяхте част от нашия празник. Благодаря ви и за това, че сте много инициативни, активни и че работим заедно. Ще продължаваме и занапред така.”

 

След това тя благодари на отец Димитър и на всички в храма с думите: „.Радваме се, че ние  станахме част от националната инициатива, от големия национален молебен за здравето и помирението на българския народ, за благоденствието на всички, което говори много повече  за отношението към здравето. Молитвата също има принос за нашето здраве. Затова не трябва да я забравяме. Лекарите, разбира се, помагат много за нашето здраве, но ако сами не си помогнем, няма да сме здрави, да не забравяме и това.” Децата завършиха  с песнопението „Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое."

 

 

 

 IMG_6802.jpg - 38.09 Kb

 

 IMG_6829.jpg - 41.64 Kb

 IMG_6838.jpg - 39.27 Kb

 

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

 IMG_6841.jpg - 37.01 Kb

 IMG_6864.jpg - 39.64 Kb