dsc_0720 Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ЩЕ ДОНЕСЕ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В  СМОЛЯН ОДЕЖДИТЕ  НА СВЕТА ПЕТКА

Това ще стане по повод храмовия празник на църквата „Свети Висарион Смоленски” в Смолян  -  29 юли. Духовната  делегация от Пловдив, водена  от  Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, ще пристигне в навечерието на храмовия празник заедно със  свещените одежди на Света Преподобна Петка /Св. Параскева/ и иконата с нейния образ.

Те са осветени на честните й мощи, които цели и нетленни се намират в катедралния храм в гр. Яш, Румъния. Бяха тържествено донесени и подарени от Високопреосвещения архиепископ на Яш и митрополит на Буковина и Молдова Теофан на Пловдивската света  митрополия, когато се честваше  храмовият празник на митрополитската катедрала  „Света Марина” – 17 юли. Само седмица след този тържествен духовен акт светите мощи ще пристигнат в Смолян, за да сгреят сърцата и зарадват душите  на родопчани. Всеки с надежда може да пристъпи към тях  за поклон и молитвена закрила на светицата.

В неделя, 28 юли, когато бъдат донесени свещените одежди на св. Петка в катедралния храм „Свети Висарион Смоленски”,  от 18 часа ще бъде отслужена Празнична вечерня с петохлебие от Пловдивския митрополит Николай, придружаващите го духовници и смолянски свещеници.

На 29 юли /понеделник/ от 9 часа ще бъде отслужена съборна архиерейска света Литургия също в храма „Св. Висарион Смоленски”. Тези съборни архиерейски богослужения ще бъдат в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал  преди 4 века мъченически символ на православна Родопа планина.

Архиерейското наместничество в Смолян кани всички заедно да посрещнем в неделя светите одежди на Св. Петка, а в понеделник да съпреживеем с радост храмовия празник.

 

dsc_0655 Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ЩЕ ДОНЕСЕ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В  СМОЛЯН ОДЕЖДИТЕ  НА СВЕТА ПЕТКА

 

 

dsc_0394 Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ЩЕ ДОНЕСЕ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В  СМОЛЯН ОДЕЖДИТЕ  НА СВЕТА ПЕТКА