ZnepEpArsenii%20mitra Всемирното Православие - ХИРОТОНИЯТА на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ в ПЛОВДИВ (обновено)На 6 юли 2014 г., според решението на Св. Синод от 02. 07.2014 г., Българската православна църква-Българска Патриаршия придоби нов епископ, който като добър пастир и верен Христов съработник да обгрижва поверените му от Бога човеци и да се труди за благото на светата ни Църква!

 

След наречението му на 2 юли т.г., Негово Високопреподобие архимандрит Арсений (Лазаров) днес бе ръкоположен с титлата „Знеполски” за викарен епископ на Пловдивския митрополит.

Хиротонията бе извършена в митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив по време на неделната св. Литургия, в която взеха участие Техни Високопреосвещенства Сливенски митрополит Йоаникий, който възглави светата богослужба, Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай – домакин на хиротонията, Техни Преосвещенства Велички епископ Сионий – игумен на Троянския манастир, Месемврийски епископ Яков, Траянополски епископ Киприан, Браницки епископ Григорий, Техни Високопреподобия архим. Симон – игумен на Бачковския манастир, архим. Поликарп, архим. Евтимий, архим. Висарион, архим. Яков, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънската православна църква в България, свещеници и дякони от Пловдивска епархия и цялата страна. Молитвено в олтара присъства и Деволски еп. Теодосий.

Да съучастват в славното тържество в храм „Св. Марина” бяха дошли свещеници, монаси, монахини и миряни от Пловдивска епархия, сред които новонареченият за епископ от много години принася Богу служба като духовен надзорник на епархията. Към тях в молитва се присъединиха и много гости и вярващи от Пловдив и цяла България, сред които родителите и семейството на архим. Арсений, които с много вълнение преживяваха незабравимите и свещени моменти на хиротонията на своя достоен син.

След началото на богослужението нареченият за епископ, воден от архим. Симон и архим. Поликарп, застана пред досточтимите архиереи, во главе с митрополит Йоаникий и, след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на седемте Вселенски събори и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод и да спазва Устава на БПЦ-БП. След това архиереите и нареченият за епископ влязоха в светия олтар за извършване на хиротонията. След като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Арсений коленичи пред него и архиереите възложиха върху него светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ.

След ръкоположението, при мощни възгласи “Достойн!”, митрополит Николай – духовен отец на Знеполски епископ Арсений, му връчи архиерейския жезъл и митра.

Вече като архиерей на БПЦ, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений зае място в олтара сред събратята си архиереи и взе участие в първата си света Литургия като епископ.

В края на богослужението митрополит Николай произнесе вълнуващо напътствено слово към своя духовен син и помощник. В него той му пожела с Божията помощ да изпълнява достойно епископското си служение, като прощава на тези, които го хулят, и като служи на Бога в любов и дълготърпение. Митрополит Николай подчерта едно от най-силните качества на Знеполския епископ Арсений – верността. Верността към светото Православие, към светата Църква и към своя духовен старец – качество, което в безверното време на интриги и злоба, е велико достойнство. (Цялото слово в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=145076 )

Сливенският митрополит Йоаникий от името на Българския патриарх Неофит и на Св. Синод също настави Знеполския епископ Арсений с пламенно отеческо слово, в което му пожела с мъдрост и любов да служи на Бога и човеците така, че мъжествено да преодолява нападенията срещу Църквата, идващи от вътрешни и външни врагове. (Цялото слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=145247 )

В отговор Знеполският епископ Арсений изрази своя благоговеен страх и трепет на прага на новото си служение и надеждата си, че Бог ще го укрепява в неговата немощ, та да може неуморно да се труди като викарен епископ на Пловдивския митрополит и да пребъдва във вярност и послушание пред Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ. (Цялото слово в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=145081 )

Всички присъстващи ликуваха във връзка с новата хиротония, а Знеполски епископ Арсений повече от 40 минути приемаше поздравления, подаръци и цветя, след което раздаде първата нафора като епископ и се отправи към приемния салон в Пловдивската св. митрополия за нови приветствия и поздравления.

ЧЕСТИТ НОВ ЕПИСКОП НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА!

~~~

Подробен фоторепортаж от хиротонията на Знеполски епископ АРСЕНИЙ можете да разгледате в сайта на Пловдивска св. митрополия на адрес: http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/739-06072014g-saborna-arhiereiska-sveta-liturgiya--episkopska-hirotoniya--mitropolitski-hram-q-sv-marina-q-gr-plovdiv-.html

 

P1100698 Всемирното Православие - ХИРОТОНИЯТА на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ в ПЛОВДИВ (обновено)

 

 

 

 

 

 

Архимандрит Арсений мигове преди епископската си хиротония

 

 

P1100712 Всемирното Православие - ХИРОТОНИЯТА на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ в ПЛОВДИВ (обновено)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Митрополит Григорий (отпред), митрополит Йоаникий - съпровождан от митрополит Николай

 

 

 

P1100716 Всемирното Православие - ХИРОТОНИЯТА на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ в ПЛОВДИВ (обновено)

 

 

 

 

 

 

 

По време на хиротонията

 

 

P1100725 Всемирното Православие - ХИРОТОНИЯТА на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ в ПЛОВДИВ (обновено)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слово на Пловдивския митрополит Николай по повод хиротонията

 

 

 

P1100726 Всемирното Православие - ХИРОТОНИЯТА на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ в ПЛОВДИВ (обновено)

 

 

 

 

 

 

Обръщение на Сливенския митрополит Йоаникий към новия епископ на БПЦ

 

 

P1100724 Всемирното Православие - ХИРОТОНИЯТА на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ в ПЛОВДИВ (обновено)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знеполски епископ Арсени

 


 

P1100741 Всемирното Православие - ХИРОТОНИЯТА на ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ в ПЛОВДИВ (обновено)

 

 

 

 

 

 

Знеполският епископ Арсений с майка си г-жа Марияна Лазарова

 

 


Текст и снимки: Десислава Панайотова
Първа снимка: Неделян Нешев