200px-Plovdiv-main-street-imagesfrombulgaria Всемирното Православие - ПОСРЕЩАМЕ ЧАСТИЦИ ОТ МОЩИТЕ НА СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ И СВЕТИ ЛУКА СИМФЕРОПОЛСКИ НА 9 МАЙ 2015 Г. В ПЛОВДИВВ ранното утро на 9 май 2015 г. духовници на Кипърската православна църква ще донесат за поклонение свети мощи на двамата Божии угодници - свети Николай Мирликийски и свети Лука Симферополски в новопостроения храм, посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец в кв. „Христо Смирненски” - район Западен на гр. Пловдив.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще извърши чина на освещаване на новия храм, след което ще бъде отслужена и първата света божествена Литурги в новоосветения храм.

Светите мощи ще бъдат изложени за поклонение в храма и ще останат там до 10 май 2015 г. - 12,00ч.

~~~

Свети Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и "рисувално училище", а в 1903 г. и Медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за свещеник. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин, и на Кримска и Симферополска епархия. Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло". Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии.