4439229_thumb-large Всемирното Православие - В ПЛОВДИВ ПОКАЗВАТ НАЙ-РАННОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ХРИСТОС То е върху семейна гробница на богати жители на Филипопол.

Пловдивският Археологически музей от днес има в сбирката си уникална раннохристиянска гробница, представена в оригинален вид с градежа и стенописите. Тя бе открита при изкопни работи в центъра на Пловдив на ул. „Г.М. Димитров” и е част от Южния Некропол на Филипопол.

Датирана е в началото на IV в. сл. Хр. гробницата е с размери 1x2x1,4 м и е единствената по рода си, откривана досега у нас. Според археолозите става дума за семейна гробница на богати жители на Филипопол периода на ранното християнство. Аналози на изображенията има в катакомбите на Древния Рим.

Върху стените на гробниците има стенописи, които бяха почистени и реставрирани, а общата им тема са Чудесата на Христос. Това е най-ранното изображение на Божия Син, откривано досега у нас и представя Иисус като обикновен младеж без брада, без нимб.

Изписани са библейски сцени - възкресяването на Лазар, изцелението на Паралитика, съд за смесване на вино и вода с два пауна, символ на извора на живота, палма с венец, съобщава БГНЕС. Древният живописец е рисувал с червено, черно, бяло, охра и зелено. Стенописите са силно избледнели, но изображенията личат. За да се съхранят, са забранени снимки със светкавица.

 

 

Към източника: В Пловдив показват най-ранното изображение на Христос