phoca_thumb_l_dsc_4481 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „ЙОГА - ПЪТ КЪМ МРАКА” ОТ АВТОРА БОГОСЛОВ ДАРИН АЛЕКСИЕВНа 12 февруари в зала „България” на Международен панаир - Пловдив, с благословението на Пловдивския митрополит Николай се състоя представянето на книгата „Йога - път към мрака” от автора богослов Дарин Алексиев, преподавател в Пловдивската духовна академия.

   Гости на събитието бяха: Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий - ректор на ПДА, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на ПДС ”Свв. Кирил и Методий”, областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров.

За да се запознаят със съдържанието на книгата и да се срещнат с автора, бяха дошли духовници от обширната Пловдивска епархия, миряни и представители на медиите.

   Пловдивският митрополит Николай отправи поздравления и благопожелания към автора Дарин Алексиев за делото, което е направил. В словото си владиката каза:

   „Събрали сме се днес, за да се запознаем с автора на една нова книга. Г-н Дарин Алексиев е написал едно поучително четиво със заглавие „Йога – път към мрака“. Авторът има възможност да ни разкаже за книгата си, да сподели своите мисли и убеждения и за това как е стигнал до идеята за нейното написване. След това, в една свободна дискусия, всеки от нас може да му зададе въпроси или просто да сподели мисли по темата, по която сме се събрали. А темата е сериозна и важна.

   Знаете, че неотдавна Светият синод на Българската православна църква излезе със специално синодално обръщение към православния клир и миряните, провокирано именно от включването на въпроси за йогата в задължителните изпити за матура на средношколците през тази година. Всички вие сте се запознали с него. Няма да е излишно да го препрочитаме често и да насърчаваме енориашите си да го препрочитат. Защото в него се говори не просто за йога. В обръщението се обясняват механизмите на тоталната война, която от години се води срещу православието в нашата страна. Това не са силни думи. Да, срещу православието се води война. И това го усещаме и виждаме всички. Искате ли примери? Ето няколко.

   Всички помните на какви разтерзания бяхме подложени за канонизирането на светите Баташки мъченици. В атаките, на които и ние, и всички държавни институции бяхме подложени, за да бъде отнета църквата „Света Неделяот Българската православна църква, не ставаше дума за една сграда. Изобщо не ставаше дума за това, че уж трябвало да се опази един паметник на културата. Паметниците на културата църквата ги е създала и църквата ги е пазила стотици години. Не. Ставаше дума за разканонизиране на светците. Това искаха инициаторите на враждебните действия. Писаха го и ни го казаха в прав текст. Какво е това, ако не война срещу вярата?

Всички видяхте как Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит седеше на банка в съдебна зала. Нещо нечувано в цялата българска история, а и в историята,на която и да е църква! Защо? Защото някои хора са решили да се гаврят с църквата и да искат да й бъде отнето не какво да е, а направо Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Уж ставало дума за галерията в Криптата. Уж църквата не била дала достатъчна гаранция, че няма да си поиска Криптата.

И това го говорят кръстени православни християни! А те каква гаранция дават, че ако църквата се откаже от Криптата, тази същата Крипта няма да стане място за курсове по йога? Или нещо още по-скверно? Какво е това, ако не война срещу вярата? И – имайте предвид – съдебното дело продължава. То не е приключило. Тази битка още не е свършила. Ако се наложи, ще ви помоля да отидем заедно до София, за да се притечем на помощ на Българската патриаршия и съм сигурен, че ще ме последвате на драго сърце, както това винаги е било”.

Пред многобройната аудитория писателят богослов поясни, че поводът за днешното събиране е желанието на митрополит Николай да даде гласност на опасността , пред която сме изправени, а причината за нея е все по-широкото рекламиране на йога най-вече сред подрастващите, както и вредното влияние сред християнските семейства:

   „Формален повод да започна обстойно проучване на йога стана „неуместната и неправомерна пропаганда на йога“ в матурите за 12-класниците, допусната през миналата година. Заедно с това до мен като преподавател достигаха различни по тревожност сигнали за въвеждането на йога в детски градини, училища, а и в колективи и държавни учредения.

   Заедно с това в сферата на религиозното и духовното у нас през последните години в книжарниците се нароиха множество заглавия на различни духовни учения, агресивно натрапващи се в бита на българина. Сред тях особено много се отличават изданията, посветени точно на йога. Учение за себеусъвършенстване, философия за издигане на духа, източна практика за физически упражнения, фитнес-терапия, лечебен и хранителен режим, начин на живот – йога се рекламира като всичко друго, но не и като религия.

Йога стана дотолкова приемана от обществото и като че ли се превърна в неотделима част не само от учебното съдържание на подрастващите, но и от нашия бит „ – каза Дарин Алексиев.

   Сливенският митрополит Йоаникий, който е рецензент на книгата „Йога - път към мрака, се обърна към присъстващите с думи от Свещеното Писание и светите отци:” Сам Бог говори чрез устата на св.пророк Исайя:” Горко на ония, които злото наричат добро, а доброто- зло.Тъмнината считат за светлина, а светлината – за тъмнина. Горчивото приемат за сладко, а сладкото- за горчиво”. Откъде този обрат, откъде това неразбиране, откъде тази заблуда да приемаш злото като добро? Оня, който е почувствал сладостта от Бога, радостта от Бога, упованието в Бога- той никога няма да се отклони ни надясно, ни наляво, защото тази Божия сладост го предпазва и насочва към съвършенство”.

   Представянето на книгата „Йога - към мрака” завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Към рубриката "За врачките, гледачките и вредата от окултизма"

 

phoca_thumb_l_dsc_4498 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „ЙОГА - ПЪТ КЪМ МРАКА” ОТ АВТОРА БОГОСЛОВ ДАРИН АЛЕКСИЕВ

 

 

 

 

 

 

 

phoca_thumb_l_dsc_4594 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „ЙОГА - ПЪТ КЪМ МРАКА” ОТ АВТОРА БОГОСЛОВ ДАРИН АЛЕКСИЕВ

 

 

 

 

 

 

 

 

phoca_thumb_l_dsc_4602 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „ЙОГА - ПЪТ КЪМ МРАКА” ОТ АВТОРА БОГОСЛОВ ДАРИН АЛЕКСИЕВ