P1330940 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“В препълнената зала от щастливи деца, родители и учители в енорийския просветен център на храм „Св. Петка“ – Пловдив, се състоя особено вълнуващо събитие. Наградени бяха 71 деца, победители в конкурса „Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната младеж“.

В Третия конкурс, обявен от Културно-просветния отдел при Пловдивска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, участваха 324 ученици от 1 до 12 клас със стихотворения, есета и рисунки.   

С приветствие към всички се обърна завеждащият „Културно-просветен отдел“ Недка Чолакова, посочвайки, че тази година участието на учениците в конкурса е голямо и от различни градове в страната. В детските творби ярко личи умилението към малката Мария, прекрачила прага на храма самостоятелно само на 3-годишна възраст и строгото изпълнение на обета от нейните родители праведните Анна и Йоаким да я посветят на Бога. Личи вярата им в семейството, в благочестието като път за успехите им, в духовните традиции на нашия народ. Но г-жа Чолакова посочи с тревога, че децата в днешно време нямат достатъчно личен пример от възрастните и страдат от това: „Днес семейството преживява тежка криза. Много съпрузи се разделят, защото всъщност те никога не са били едно. И това проличава в някои детски творби. Това се случва, защото разпътният живот привлича млади и стари повече, отколкото тясната пътека на благословеното съпружество.“

   Оценявайки ролята на семейството, Православната ни църква е определила 21 ноември да бъде посветен на него, на православната младеж, която жадува да бъде възпитавана с любов и надежда, да бъде Ден на Въведението Богородично в храма – силен пример във всички времена.

Недка Чолакова благодари на участниците в конкурса, на техните родителите, на учителите, на ръководителите на клубове и неделни училища.

     Обявено бе решението на журито с председател Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, да бъдат наградени 71 автори на есета, стихотворения и рисунки. Членове на журито, оценяващи литературните творби, бяха Красимира Вътева – учител по БЕЛ и богослов, д-р Камелия Славчева – преподавател по методика на литературата в ПУ „Паисий Хилендарски“, и Недка Чолакова. Рисунките оценяваха презвитера Анна Паралингова – ръководител на Ателие по иконография при Пловдивска св. митрополия, и Евгени Михайлов – художник-иконограф и богослов.

     Вътева, Славчева и Паралингова направиха общ анализ на творбите и дадоха ценни препоръки на учениците, които да им бъдат полезни за следващи участия в конкурси.

     От наградените 71 участници в конкурса 8 са от Смолянския Младежки православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Първи места за рисунка имат Елица Димитрова - 9 клас, и Мария Ковачева – 8 клас, втора награда има Василена Добрикова – 8 клас, а трета - Петър Маджаров от 8 клас, всички ученици в Природо-математическата гимназия „Васил Левски“. Второ място за рисунка спечели Анелия Кабасанова от 2 клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Младите художници работят под ръководството на учителката Милка Кокудева. Първа награда за есе взе Антония Кушлева - 8 клас, а втора Божидара Николова в 10 клас, ученички в Профилираната гимназия за преподавана на чужди езици „Иван Вазов“. Първо място за стихотворение спечели и четвъртокласникът Васил Кременаров от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Смолянските ученици са изключително радостни от оценката на журито, а и от факта, че някои за пореден път получават награда от Пловдивска митрополия в конкурса „Въведение Богородично“.

     Преди да започне награждаването музикален поздрав към всички изпълни на гайда 10-годишният Васил Кременаров от Смолян, който спечели овациите на публиката.

     С настъпването на най-вълнуващия момент – връчването на наградите, залата притихна. Наградите връчиха Негово Високопреподобие архимандрит Висарион - игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, и Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Еленко Йосифов – председател на църковното настоятелство при храм „Св. Петка“. Наградените радостно благодаряха, някои прочетоха произведенията си, а отличените рисунки украсяваха стените на залата.

     За всички победители в конкурса, за придружаващите ги родители с братчета и сестри, за учителите и ръководителите на неделни училища и клубове, в които децата творят, в храм „Св. Петка“ бе изпълнен красив ритуал с молитва, воден от архимандрит Висарион и свещенослужители. Сякаш целият храм сияеше – от свещичките в ръцете на децата, от усмивките и невидимата среща с Бога, от благодатта, която наставлява сърцето и радва.

 

P1330891 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

P1330910 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

P1330925 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

P1330936 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

P1330937 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

P1330939 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

P1330946 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

P1330953 Всемирното Православие - 71 ДЕЦА НАГРАДИ ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ В ТРЕТИЯ КОНКУРС  „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“