640_10da6e05b09fcfad799f28fe653c751c Всемирното Православие - НАГРАДИХА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ С ДВА ОРДЕНА ЗА 10-ГОДИШНИЯ МУ ЮБИЛЕЙ. СЛОВО НА ПАТРИАРХ НЕОФИТОрден "Св. Иван Рилски" - I степен беше връчен на Пловдивския митрополит Николай от Светия Синод в църквата "Света Марина" в Пловдив, където вчера три часа и половина продължи тържествената литургия. Отличието е за преданата му и мъдра служба през десетте години, в които оглавява Пловдивска епархия.

Средно- и Западноевропейският митрополит Антоний връчи на дядо Николай орден "Свети апостол Йоан Богослов" от името на Киевската епархия към Московската патриаршия.

Поздравителни адреси до митрополит Николай изпратиха служебният премиер проф. Огнян Герджиков и омбудсманът Мая Манолова.

Дядо Николай благодари на Бога, на всички духовни служители и на миряните и призова в половинчасовата си проповед за мир, любов и религиозна толерантност.

"Чувал ли е някой Пловдивската епархия да прояви нетолерантност?", попита риторично митрополитът и твърдо отговори: "Не! И няма и да чуете. Открай време хората от различни вероизповедания живеят мирно. Религиозната ни толерантност се провокира от откровени атеисти с цел да се оправдаят войните", каза владиката.

Той се обърна с благодарност и към бившия премиер г-н Симеон Сакскобурготски, когото нарече Негово Величество Български цар. Г-н Сакскобурготски от два дни е гост на митрополит Николай.

Литургията завърши с "Многая лета" и камбанен звън, който огласи центъра на град Пловдив.

 

+  +  +

640_b1e8a20d0ca0ff053ed1094bf47f7adf Всемирното Православие - НАГРАДИХА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ С ДВА ОРДЕНА ЗА 10-ГОДИШНИЯ МУ ЮБИЛЕЙ. СЛОВО НА ПАТРИАРХ НЕОФИТПоздравително слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа Високопреосвещени владико Николай,

Ваше Величество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, уважаеми представители на Българската държавност, боголюбиви отци, скъпи в Господа братя и сестри,

С изпълнено от радост сърце се присъединяваме към днешното Ваше и на цялата Пловдивска епархия духовно тържество – изпълването на първото благословено десетилетие от архипастирското Ви служение като каноничен кириарх на Пловдивската митрополитска катедра. Служение и посвещение, в което Вие вложихте цялото си сърце и всичките, дарувани Ви от Всеподателя сили и таланти, за да продължите стореното от Вашите приснопаметни предшественици, полагайки неуморни грижи за постоянното въздигане на духовния живот и на благочестието в тази благословена от Бога епархия.

В един свят, който все повече губи духовните ориентири, завещани му от Неговия Творец и предадени му от най-древни дни от всички пророци и праведници, мъченици и апостоли на Църквата, Вие не пожалихте силите си, за да отстоявате чистото и неповредено, единствено спасително учение на вярата и на благочестието, което на нас, като архипастири, ни е повелено най-много да пазим и да проповядваме на всички, и уподобявайки се на Господа, жертвоготовно, като истински пастири, да пазим онези, които избират Христа и Неговата Църква като спасителен кораб и тихо пристанище насред стихиите и бурите на житейското море. Ето защо, през всичките тези десет години митрополитско служение Вие неизменно следяхте, щото повереният Ви от Господа виноград да бъде воден духовно от изрядни свещеници и вдъхновяван към християнски подвиг от усърдни монаси, и към всички се отнасяхте като благ и грижовен архипастир и отец (Йоан 10:1-5).

Воден от същата тази ревност Вие положихте и продължавате да полагате грижи и за образователното дело на Църквата ни и особено за подготовката на нейните пастири и църковно-служители. Израз на това беше Вашата инициатива за възстановяването на висшата духовна школа на нашата Църква - някогашната наша Духовна академия. Така, към съществуващата в престолния Ви град Духовна семинария, за която бащински се грижите още от встъпването си на Пловдивския митрополитски престол, Вие добавихте и висше духовно църковно училище - Пловдивската духовна академия, в която с подкрепата на своите събратя - архиереите от Св. Синод - поддържате добрите традиции на православното ни богословие.

Ваше Високопреосвещенство,

Всяка годишнина и всеки юбилей ни дават повод да спрем и да се огледаме назад - към онова, което с Божията помощ, с подкрепата на вярващия народ и с личните наши усилия сме сторили на Господния виноград. И, като отчетем стореното, да набележим и нашите бъдещи дела, вършени от нас за Божия прослава и за успеха на мисията на Христовата Църква, Която Господ основа за спасението на човешкия род, отдавайки кръвта Си за нея (Деян. 10:28). С радост днес можем да кажем, че поглеждайки назад към изминалото вече първо десетилетие от митрополитското Ви служение, Вие сте принесли богат плод (Иоан 15:5) и сте положили добра основа за още много, което ще доразвивате и ще надграждате и занапред, имайки неизменно на Ваша страна и Божията помощ, и любовта на поверения Ви клир и църковен народ.

От името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и от Свое име Ви пожелаваме Бог да Ви дарява с още много здраве и мъдрост, та годините на архиерейското Ви служение бъдат все така доброплодни! Нека и занапред светата Пловдивска епархия продължава да се издига в постоянен възход под неуморните Ваши архипастирски грижи!

На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико!

Благодатта и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

 

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ 

 

Снимки: www.marica.bg

640_67b523ec316b594140f7b5c7ffdb3534 Всемирното Православие - НАГРАДИХА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ С ДВА ОРДЕНА ЗА 10-ГОДИШНИЯ МУ ЮБИЛЕЙ. СЛОВО НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

 

Автор на снимката: Евгени Цветков
Използван е текстът на Валя Йеремиева (www.marica.bg)
 
+ + +
 
 
Електронният портал "Всемирното православие" се присъединява към поздравленията за 10-годишното усърдно служение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в поверената му от Бога епархия!
На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико!