Luka1 Всемирното Православие - „ДНИ НА СВЕТИ ЛУКА“ В ПЛОВДИВ В Прессъобщение от сайта на Пловдивска света митрополия се обявява, че Митрополията и Гражданска инициатива „Славяни” организират  на 11 и 12 февруари 2017 г.  духовни събития под надслов „Дни на свети Лука“, посветени на светителя-хирург, архиепископ и чудотворец Лука (Войно-Ясенецки)  Симферополски.

Духовните мероприятия в прослава на св. Лука ще започнат от 9:00 ч. в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в град   Пловдив, с представяне на две книги за живота и чудесата на св. Лука - издания на Пловдивска и Ловчанска митрополии, както и документалния филм за живота на светеца на Ангел Бончев.

     Тържествен концерт по повод десет години от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай. 

Програма

Събота, 11 февруари

            9:00 ч. – Откриване

- Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

9:30 ч. – Доклад на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на тема „Свети Лука, пастирят-мъченик”.

- Представяне на книга с чудесата на св. Лука от протойерей Михаил Ковачев, издание на Ловчанската света митрополия

10:30 ч. - Представяне на книгата „Светителят-хирург“ - издание на Пловдивска света митрополия от доц. д-р Николай Янев (Лицево-челюстен хирург в Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София и в Департамента "Глава и шия" на Royal Derby Hospital – Великобритания).

11:30 ч. – Представяне и прожекция на филма „Светителят -хирург“ на Ангел Бончев

      17:00 ч. - Тържествен концерт ще бъде изнесен по повод десет години от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай. 

Входът е свободен

Неделя, 12 февруари

9:00 ч. - Архиерейска съборна света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ - с изнасяне на светите мощи на св. Лука за поклонение.

На 22 октомври 2016 г. в митрополитския храм „Св. вмчца Марина" беше донесена частица от светите мощи на св. Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец от Богородския епископ Антоний от Руската православна църква, дар на Пловдивската света митрополия и православните българи от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Светите мощи се съхраняват в храма и всеки четвъртък, след вечерното богослужение, се отслужва молебен към св. Лука за болни.

Свети Лука, хирургът в расо

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и "рисувално училище", а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява Катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. Преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло".

Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество изцеления.  

     През 2000 година, с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква, светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии. Мощите му се покоят в катедралния храм на гр. Симферопол.

+ + +

Към рубриката на сайта "Всемирното православие за св. Лука Кримски тук: