IMG_8285 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВОУспешно за децата участници и вълнуващо за учители и родители приключи конкурсът на Пловдивска митрополия в чест на Въведение Богородично. Награждаването на победителите в разделите „Рисунка“, „Есе“ и „Стихотворение“ стана в студиото на Пловдивска православна телевизия. Церемонията ще се излъчи в деня на Християнското семейство и православната младеж на 21 ноември.

Конкурсът бе обявен от Културно-просветния отдел с благословението на митрополит Николай за ученици от 1 до 7 клас. Стартира за първи път и ще стане традиционен. Журито в състав: Венета Чавдарова - литератор, презвитера Анна Паралингова – преподавател по иконография, и Павлина Колева – богослов,  оцени  над 150 творби на деца от различни градове и села на епархията.

В деня на награждаването  децата победители  с ръководителите си бяха посрещнати в митрополитския храм „Св. Марина“ от Недка Чолакова от Просветния отдел и организатор на конкурса. В храма бяха поздравени от епархийския духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христев, който припомни на децата библейската истина никой да не им пречи да бъдат с Господа.  Всички със запалени свещи произнесоха молитвата „Отче наш“. След това отецът и Чолакова поведоха децата към студиото на телевизията.

Вълнуващо беше за всички за прекрачат прага на медията на благата вест и да бъдат снимани, отблизо да видят как работи епикът. Церемонията по награждаването стана в студиото под светлините на многото прожектори и окичените стени с детски рисунки.  Екипът на телевизията дружелюбно посрещна децата и се отнесе съпричастно към изявата им.

Венета Чавдарова от журито направи кратък професионален анализ на получените есета и стихотворения за Божията Майка, казвайки че в детските творби има оригинални композиции, споделени лични преживявания и бликаща любов към Света Богородица. „Радостен е фактът, посочи  тя, че децата показват знания и се изразяват с точен и богат език, пишат и рисуват чистосърдечно. Стигнали са до голямата истина, че благословено е онова християнско семейство, в което има мир, разбирателство и обич.“

Презвитера Паралингова направи анализ на рисунките и похвали децата, че имат чисти идеи, непринуден похват за рисуване, виждат празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и православната младеж в различни художествени композиции, в различни изпълнения, но с еднаква радост да рисуват и за изразят точно чувствата си към Божията Майка.

В първия конкурс на Пловдивска митрополия, посветен на Въведение Богородично, са отличени 21 участници с първа, втора и трета награда, както и други деца  с похвали и поощрение, които не влизат в регламента от 1 до 7 клас, а са от детската градина или гимназисти.

Шест деца от Смолян бяха щастливи да присъстват на награждаването. За рисунка  във възрастовата група от 5 до 7 клас всички награди спечелиха ученици  от ОУ „Стою  Шишков“ в Смолян с ръководител математичката Милка Кокудева, която от тази учебна година преподава дърворезба и рисуване в Младежкия православен център „Чисти сърца“. Първа награда печели Стоян Иванов, втора – Мария Ковачева, трета – Даниела Николова /и тримата шестокласници/. Поощрение получи петокласничката Надя Молова. Стоян и Мария  посещават неделното училище „Свети Николай
Чудотворец“ в Устово, където на изложба има  техни рисунки за Божията Майка и за Рождество Христово.

Първата  награда за есе във възрастовата група от 5 до 7 клас също е за Смолян. Спечели я шестокласничката Елена Щърбанова от ОУ „Иван Вазов“. Поощрение извън  възрастовия регламент получи Ангелина Тихомирова от 11 клас в ПГИ „Карл Маркс“. И двете са в Младежкия православен център „Чисти сърца“ към  катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, автори са  в детски вестник „Чисти сърца“, участват активно в доброволческите дейности, а Елена е част от хора „Чисти сърца“.

За стихотворения бяха дадени две първи награди в началната възраст – на Ангелина Андреева от с. Варвара /3 клас/ и Жаклин Петева от гр. Първомай, също в 3 клас. Във възрастовата група от 5 до 7 клас за стихотворения бяха отличени с първо място двама шестокласника – Лазарина Белева от с. Костиево и Живко Желев от с. Градина.

Първа награда за рисунка от малките печели второкласничката Михаела Станева.

„Радвам се за  успеха ви, деца, запазете сърцата си чисти и развивайте таланта си. Вие сте нашата гордост, нашата радост… - приветства наградените участници в конкурса Знеполският епископ Арсений.“  Като викарий на Пловдивския митрополит Николай той преподаде неговите поздрави и благослова му децата да растат и се развиват с Божията благодат, да пазят вярата си. Към учителите и родителите епископ Арсений се обърна с топли думи за тяхната роля  в израстването на децата в един свят като днешния, който всячески се грижи да убие доброто и да ни отклони от ценностите. „Да имаме постоянна грижа, каза той, за нравственото, духовното възпитание на децата, всичко останало Бог ще ни го даде – това, от което имаме нужда. Имаме нужда сега от смирение, от любов, търпение, милосърдие, състрадание“. Пожела на учителите мъдрост, сръчност и умение успешно да преподават уроците си и да ги видят реализирани в живота от своите ученици. „За мен беше голяма радост, заключи  епископ Арсений, да видя заедно родители, учители и деца с поклон и обич към Божията Майка.“

 

Предлагаме ви есето на Елена Щърбанова, 12 г., „Чисти сърца“, ученичка в ОУ „Иван Вазов“ – Смолян, получило първа награда в прогимназиалната група:


Божията Майка и ние…


Защо е трудно да бъдем като Света Богородица – честни и добри? Мислех, че за Нейния празник, за Деня на християнското семейство мога да изразя чувствата си напълно, но се оказа по-трудно, отколкото предполагах. Защо се сещам най-напред за хората, които се карат? За глупави неща, например - на кой му е по-хубав телефонът? А пък някои мрънкат, че не харесват това, което е сготвено. Не че аз не го правя, но все пак ям това, което има. Защо се сещам, че не сме добри? Защото имаме за пример Света Богородица.

Трудно е да бъдем като Нея. Не всички могат да са чисти, честни, добри, вярващи, много добродетелни. И аз не съм такава, признавам си го  - обиждала съм, обръщала съм гръб и съм правила грешки, които не мога да оправя. Моля се да мога да прощавам и на мен да ми простят. Други предават приятелите и родителите си, убиват, някои се дрогират и се самоубиват.

Смятам, че всички трябва да изживеем собствените си грехове, за да разберем, че трябва да обичаме живота, който Бог ни е подарил и сме Му задължени за това. Бог ни е дал много повече, отколкото ние самите можем да си представим. Никога няма да можем да Му се отблагодарим за това, което прави за нас всеки ден. Но можем да подобряваме характера си, да внимаваме в постъпките си, да сме по-добри и милостиви, да помагаме на другите. Да сме добродетелни като Божията Майка, която още на 3 годинки е влязла в храма, за да се посвети на Бога и да роди по-късно Неговия Син, а Христос да изкупи греховете на човечеството и да ни донесе Любовта. Защо хората не се обичат истински?

Като се замисля, ние - вярващите хора, сме като едно голямо сговорно семейство, независимо дали сме само в България или в целия свят. Едно щастливо семейство.  Можем да общуваме заедно, за си вярваме взаимно и да помогнем на другите, които не са разбрали какво е да си вярващ, да носиш в сърцето си винаги Майка Богородица и Божия Син Иисус Христос. Когато се записах в „Чисти сърца“, отначало не знаех нищо за вярата, после научих толкова много неща. Щастлива съм. Научих какво е да си добър, мил, щедър и пр. На Въведение Богородично ние празнуваме и рождения ден на „Чисти сърца“. Поздравявам всички с този празник!


 

IMG_8253 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВОПобедителят с първа награда за рисунка Стоян Иванов, учителката му Милка Кокудева, Ангелина Тихомирова и Елена Щърбанова от „Чисти сърца“ в храм „Св. Марина“, минути преди награждаването.

 

 

 


 


IMG_8265 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВОЕпархийският духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христев поздравява децата и ръководителите им.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8280 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВОЧленовете на журито на конкурса „Въведение Богородично“, еп. Арсений и о. Христев.

 

 

 

 

 

 


IMG_8293 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВОНаградените с еп. Арсений и о. Христев.

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8297 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО

Еп. Арсений с ръководителите на наградените ученици

 

 

 

 

 

 

 


Рисунките на децата от Смолян:


P1010723 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО„Въведение Богородично“ – първа награда на Стоян Иванов, 12 г .

 


 

 

 

 

 


P1010720 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО„Празнична молитва“ – втора награда на Мария Ковачева, 12 г.

 

 

 

 

 

 

 


P1010721 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО„ Пред храма“ – трета награда на Даниела Николова, 12 г.

 

 

 

 

 

 

 


P1010722 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО „На празника семейно“ – поощрение на Надя Молова, 11 г.


 

 

 

 

 

 

 

IMG_8313 Всемирното Православие - ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНО ПЪРВИЯ СИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО