P1170696 Всемирното Православие - СЛИВЕНСКИ СВЕЩЕНИЦИ ДАДОХА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ

На 7 март, 2010 година, сливенските свещениците : ставрофорен иконом Силвестър Янакиев, иконом Евгений Янакиев, и свещеник Иоан Петров дадоха пресконференция с журналисти от града под сините камъни. В продължение на повече от час те представиха на журналистите възгледите на православната църква във връзка с провеждането на кукерски игри в навечерието на Великия пост., както и за изявите на разни пророчици, гледачки, баячки, екстрасенси и пр. и вредното им влияние за душите на православните християни.

Вангелия Гущерова, известна като „ баба Ванга” не е пророчица и изявите й са ръководени от дявола. . Това каза пред журналистите отец Силвестър. „Вангелия Гущерова е обикновена, проста, неука жена. Тя се отхвърля от Българската православна църква като човек извън Бога. Тя не трябва да бъде почитана”, каза още отецът. Според него баба Ванга е нанесла вреда не само на нашата църква, но и на цялото православие, защото имала подражатели и в Русия. „Последният пророк е св. Йоан Кръстител, той се почита като такъв от църквата. Има прозорливи хора и тяхната дарба не се осъжда от църквата, но Ванга не е от тях.”

Тримата свещеници се обявиха против възраждането на кукерските фестивали в Сливенска епархия. През почивните дни на няколко места в Ямболско и Сливенско се проведоха пищни фестивали с кукери. В Ямбол дори пристигна председателят на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон. Възраждането на тази езическа традиция е обида към православните християни. Този „празник” е бил създаден в чест на древноримския бог Сатурн и по време на т.нар сатурналии, се е избирал един мъж, който е обявяван за цар и който е можел да убие или да обезчести, който си поиска. Царят е имал охрана от маскирани хора, въоръжени с тояги. В християнската история има случай, когато е бил убит християнски светец, защото е отказал да стане цар по време на сатурналиите.

"Призоваваме православните християни да не се съобразяват с тези жалки опити на кметовете да възобновят традиции, които са чужди на православието. Опитите за възраждането им са израз на ниска религиозна култура, както и на духовна деградация на обществото. . Кукерските игри са останка от езическото минало и не могат да се впишат в църковната обредност. Те не насочват миряните към мисълта за Бог, към търсенето на християнските добродетели. Напротив отдалечават ги от Бога. Традицията, свързана с кукерите, трябва да бъде отхвърлена. Този призив е и към всички кметове. Едва ли една община ще забогатее от туристи, като се опитва да прави кукерски фестивали”, категорични са отците.

Свещениците се обявиха категорично и против врачки, гледачки, баячки и лечители, които използват името на църквата. Тримата са готови с предложение до Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий да бъдат публично изобличени известни гадателки и окултни лечители от Сливенска епархия. Списъкът ще съдържа около 25 души, които са познати на територията на епархията. Според православните канони всякакви врачувания, езически ритуали, опити да се надникне в бъдещето, носене на муски и талисмани с определена цел е грях и противоречи на истинската православна вяра

"Не може дяволът да лекува болести. Злото не може да бъде гонено със зло", заяви отец Йоан, който се обяви и против талисманите, които не били съвместими с православието. "Не съчетавайте окултизма с православието. Ние, свещенослужителите, сме гаранти за водене на духовен живот", казаха тримата свещеници, подчертавайки, че всеки един от тях е и изповедник. Суеверието и талисманите са несъвместими с християнската вяра. Разпространяването на амулети, които уж носят здраве и дълъг живот, е чиста заблуда и противоречи на християнското богомъдрие.

Те се обърнаха и с призив към всички главни редактори и собственици на медии. „Призоваваме ги да не публикуват хороскопи. Това е духовно невежество. Тези, които ги публикуват и разпространяват ще бъдат осъдени от църквата”, считат православните свещеници. Според тях всеки, който отива на врачка, сам се отлъчва от църквата.

„Похвално е канонизирането на баташките мъченици", така коментира отец Силвестър намерението на Светия синод, "Тези хора са отивали под ножа доброволно, ето това е мъченичество за вярата, те са страдали до смърт.", каза отец Евгений. „Този техен пример е много важен за нашия живот, защото като че ли много лесно отстъпваме вярата."

. Накрая свещениците изразиха съжаление и тревога от това, че нито едно правителство, през последните двайсет години, не е обърнало внимание на достойния за съжаление факт, че вероучението липсва в нашите училища. Колкото повече този въпрос се протака във времето, толкова по-зле се очертава бъдещето на нацията, предупредиха клириците.