cf199afb652c640709495a94e706db38_552x347 Всемирното Православие - ЧЕРНАТА БОГОРОДИЦА ИДВА В СЛИВЕН ЗА НИКУЛДЕН

Сливен. Чудотворната икона на Пресвета Богородица, известна като Черната Пресвета Богородица, идва в Сливен за Никулден. Това съобщиха от канцеларията на митрополията в града под Сините камъни. 


Черната Богородица пристига заедно със свети мощи на свети Йоан Златоуст, света Христина, свети Киприян и света Юстина, свети Андрей Първозвани, свети Харалампий и свети Теодосий Велики. Светините ще бъдат посрещнати пред храм "Свети Николай Чудотворец" в Сливен на 4 декември от 14 часа и ще бъдат поставени в храма за поклонение от православните християни. Те ще останат там до 7 декември, когато ще бъдат пренесени обратно в Несебър, казаха от канцеларията. 

Несебърската чудотворна икона на Пресвета Богородица е известна като Черната, заради тъмните цветове на рисунъка й. Тя е собственост на храма "Успение Богородично" в Несебър и е копие на известната иберска чудотворна икона, която се намира в Светогорския манастир "Иверон". Счита се, че неин автор е първият иконописец в християнската църква - свети Апостол и евангелист Лука. 

 

 

Източник:  http://www.standartnews.com