IMG_3900 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ПРИЗОВА РОДИТЕЛИТЕ ДА ВОДЯТ ДЕЦАТА В ХРАМОВЕТЕ, СЛИВЕНСКИЯТ ВЛАДИКА ЙОАНИКИЙ БЕСЕДВА С МИРЯНИ ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ЗА РЕЛИГИОЗНО ВЪЗПИТАНИЕ  (ФОТОРЕПОРТАЖ)

На 21 ноември Светата Православна Църква празнува Въведението на Божията Майка в Божия храм.

Според църковния календар когато Пречистата Богоотроковица Дева Мария навършила три години, родителите й  Йоаким и Анна изпълнили  дадения от тях обет - да отдадат в служба на Бога роденото от тях дете. Приготвили много свещи и обградили Пречистата Дева Мария с царско благолепие, както за това свидетелстват светите отци.

Празникът  е един от най–големите християнски празници.

В навечерието на 21 ноември Негово Високо Преосвещенство Ловчанският митрополит Гаврииил участва в празничната вечерня в Ботевград в църквата „Успение на Света Богородица”.

Той призова всички родители да водят по–често децата си в православните храмове. Това стана в  навечерието на големия християнски празник Въведение Богородично. Дядото участва в празничната вечерня в ботевградската  църква, носеща името на Божията Майка. Богослужението бе отслужено от отец Панайот  в съслужение със свещеници от епархията. Според митрополита семейството освен домашна църква е и основната клетка на нашето общество. Дядо Гавриил  напомни, че децата носят печата на своите родители. „Ето защо родителите трябва да знаят, че от тях зависи бъдещето на децата им – какви ще станат, какъв път ще поемат. Водете по–често децата си в православните храмове, за да бъдат децата ви по–добри. Бъдете пример за тях. Причастявайте ги и ги учете да се молят. Пример за подражание ни дават родителите на Света Богородица, чийто  празник честваме утре”, каза още в словото си владиката. Той пожела на всички християни да възпитават децата си в истините на Православната вяра.

След края на вечернята всяко едно дете, което присъства в храма, получи благословението на Ловчанският митрополит. Дядо Гавриил подари на децата детски молитвеници. За Деня на Християнското семейство и младеж възрастните хора получиха от владиката иконата на Божията Майка при въвеждането й в храма.
Тази сутрин ловчанският владика оглави Светата Литургия в Зелинския манастир, носещ  името на Божията Майка.

Митрополитът благослови християните и им пожела здраве и спасение.
В катедралния храм ”Св. Димитър” в Сливен пък се  проведе беседа, посветена на Въведение Богородично. Духовното  тържество бе на  тема ”Необходимост от православно религиозно възпитание". Беседата изнесе Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий

 

 

IMG_3858.jpg - 55.77 Kb

 

IMG_3859.jpg - 42.49 Kb

IMG_3890.jpg - 56.39 Kb

IMG_3896.jpg - 61.51 Kb

IMG_3903 (1).jpg - 50.82 Kb

IMG_4006.jpg - 53.50 Kb

IMG_4067.jpg - 50.50 Kb

IMG_4014.jpg - 58.36 Kb