111 Всемирното Православие - СЛИВЕН ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ МОЩИТЕ НА СВ. ИОАН КРЪСТИТЕЛ

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий в гр. Сливен ще бъдат донесени за поклонение мощите на св. Иоан Кръстител.

Светите мощи ще бъдат посрещнати пред катедралния храм ”Св. Димитър” в Сливен на 29 март- четвъртък 2012 година около 11. 30 часа, и ще бъдат поставени в храма за поклонение от православните християни. Там те ще останат до 3 април, когато ще бъдат пренесени обратно в гр. Созопол.

Светите мощи ще бъдат поставени на специално място в катедралния храм, който ще e отворен с удължено работно време през дните 29, 30, 31 март и 1и 2 април. Всички православни християни от Сливен и съседните населени места ще могат през упоменатите дни, да се поклонят пред тази изключителна светиня на Българската православна църква и в частност на Сливенска епархия.

Припомняме, че в началото на месец август, 2010 година на остров ”Св. Иван” край гр. Созопол, археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов, проучвайки древния манастир ”Св. Иоан Предтеча” от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18 / 14 см, в която се покояха св. мощи/ един зъб,частица от челюст и частица от ръка/ Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на св. Иоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни…………………” по нататък надписът не се чете. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на св. Иоан Предтеча и разчетеното име Иоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителя Господен.

На 5 август светите мощи бяха тържествено пренесени от историческия музей в Созопол и положени в храм ”Св. Георги” в града. След реставрацията на храм „Св.Св. Кирил и Методий” мощите бяха пренесени там, където се намират и сега.