20-ikona

 

Иконата на Света Богородица в рушащия се храм „Св. Св. Кирил и Методий“ се е просълзила, съобщи отец Петър, който служи в храма. Това се е случило по време на преместването на иконата от  църквата в импровизирания параклис преди Сирни Заговезни. Жените, които чистят там са забелязали две сълзи. 

Това се случва за първи път в Бургас. "Хем се изненадахме, хем се стреснахме, защото, за да се появи такова нещо, трябва да има някакви причина", каза свещеникът. Според отец Петър обаче поличбата не е добра и е възможно да се случи нещастие с Бургас, бургазлии или със самия храм. „Може би защото сградата се руши, иконата плаче“, казва отецът.  Той смята, че е лошо това, че по време на пости и по Великден най-голямата бургаска църква ще остане затворена  за миряните. „Аз и останалите служители се молим да не се случи нещо лошо, а храмът да се възстанови“, каза още свещеникът.

Иконата на Света Богородица е стара, руска, подарена е на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ още когато тя е построена. След началото на строежа на подземния паркинг и започналото срутване на сградата, иконите са преместени в параклиса, който беше  организиран наблизо. Такъв прецедент – да се служи не в божия дом, а в бивша кръчма, няма в цялата страна. Това обаче ще продължи и по време на Великденските празници.