Stariat%20briast Всемирното Православие - А П Е Л ЗА ПОДКРЕПА НА СТАРИЯ БРЯСТ В СЛИВЕН - ЗА ДЪРВО НА ЕВРОПА`2014 Г. Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства, Преосвещенства, Високо/Все/Благоговейни отци, братя и сестри православни християни,

С искрено уважение и братско чувство ви каня да се приобщите към актуалната българска кауза, СИМВОЛЪТ на град Сливен „СТАРИЯ БРЯСТ” да стане ДЪРВО на Европа за 2014 г.

 

Старият бряст в Сливен е природен феномен на възраст над 1000 години. Смята се, че е остатък от някогашната ВЕЛИКА БЪЛГАРСКА ГОРА /МAGNA SILVA BULGARICA/, която през античността и средновековието се е простирала от Адриатика до Черно море. Любимият бряст на сливенци е защитено дърво, с обиколка при корена 6.65 метра и височина над 10 метра. Това дърво е един от символите на града. Паметник на бунтовната непреклонност на сливенци, днес под неговата сянка се уговарят срещи, поднасят се цветя, организират се обществено значими събития.

Победителят в националния конкурс „ДЪРВО С КОРЕН" Старият бряст от Сливен месеци наред обединява българите от всички краища на Родината и нашите сънародници, пръснати по цял свят, с надеждата, че ще стане и „ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА 2014 ГОДИНА”.

Досега СТАРИЯТ БРЯСТ е получил подкрепа от над 55 000 гласа, но продължава БОРБАТА с участниците в конкурса от Унгария, Франция, Полша, Чехия, Уелс и други страни.

Най-любезно ви каня да подкрепите Стария бряст със своя безценен глас, като покажете своята съпричастност към националната кауза!

Гласуването продължава до 28 февруари 2014 г.!

Може да гласувате, тук:

www.treeoftheyear.org

Моля потвърдете гласуването си, иначе вашият глас не се зачита.

С уважение и синовна почит,

Вълкан Янев,

Секретар на Сливенска митрополия

 

На снимката: Старият бряст в Сливен