P1270125 Всемирното Православие - ТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

На 4 ноември 2014 година - деня, в който се чества паметта на св. Йоаникий Велики, в гр. Сливен се състоя скромно и мило църковно тържество. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит ЙОАНИКИЙ чества троен празник – имен ден, 75-годишен юбилей и 35 години от избирането му за Сливенски митрополит.

Да поздравят дядо Йоаникий и да станат съпричастни на духовната радост, обзела през този ден всички православни християни от Сливен и епархията, дойдоха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, синодалните архиереи: Великотърновски митрополит Григорий, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, архимандрит Герасим - главен секретар на Св. Синод, архимандрит Филип - представител на Московския патриарх в София, архимандрит Зотик от Руската църква в София, представителят на Румънския патриарх в София ставрофорен иконом Нелуц Опря, както и народните представители от 21 Сливенски избирателен район, областните управители на Сливен, Бургас и Ямбол, кметовете на Сливен, Бургас и Ямбол, представители на държавни и общински учреждения, на обществени организации, архиерейски наместници, свещеници и игумени на манастири от Сливенска епархия, бизнесмени, близки и приятели на Митрополита и стотици православни християни от епархията.

В 8.30 часа мелодичните камбани оповестиха началото на литийно шествие от сградата на митрополията до катедралния храм ”Св. Димитър”. При тържествено пеене на „Достойно ест” Негово Светейшество и придружаващите го архиереи влязоха в храма. Св. Литургия отслужи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, в съслужение с архиереите гости на тържеството и свещеници от епархията. В края на св. Литургия бе отслужен молебен за здраве и дълголетие на митрополит Йоаникий.

От името на Св. Синод, Негово Светейшество прочете поздравителен адрес към юбиляра, а от името на Сливенския епархийски съвет, клира и православното изпълнение от Сливенска епархия поздравление поднесе Агатополският епископ Йеротей, викарий на митрополита. Поздравления поднесоха и архимандрит Филип от името на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, ставрофорен иконом Нелуц Опря от името на Румънския патриарх Даниил. Митрополит Йоаникий получи поздравителни адреси от министър-председателя на Република България г-н Георги Близнашки, председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, народни представители, областни управители, кметове на общини от Сливенска епархия, ръководители на държавни и общински ведомства. Дядо владика бе поздравен и от множеството православни християни, изпълнили катедралния храм в този ден.

В отговор Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий развълнувано благодари на всички, които са го почели в този забележителен за него ден.

Така завърши изпълненият с радост и тържественост исторически ден, в който св. Църква отпразнува паметта на св. Йоаникий Велики. Скромното църковно тържество беше заслужена награда за Негово Високопреосвещенство, който отдава всичките си сили, знания и духовна ревност за благото на Българската православна църква и за преуспяването на православния български народ.

Нека от все сърце пожелаем на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий още много години да бъде здрав и да служи като пример за подражание на всички, които обичат Православната църква и желаят да й служат вярно и всепредано.

На многая лета, Високопреосвещени владико !

 Екипът на Всемирното православие също би желал да поздрави Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий и да му пожелая дълъг живот, все така всеотдайно служение Богу и на Светото православие! На многая и на благая лета!

  

 

 СЛОВО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

 ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

В деня на Вашия небесен закрилник преподобни Йоаникий Велики, в който Вие отбелязвате 75-годишнината от Вашето рождение и 35 години от възкачването Ви на митрополитския престол на Сливенска епархия, от името на Високопреосвещените архиереи от Светия Синод и лично от свое име Ви поздравявам с тези знаменателни годишнини и Ви пожелавам крепки сили, търпение в изпитанията, които ежедневно животът ни поднася, неизчерпаема щедрост на Божията милост и благодатна помощ във Вашето архипастирско служение за благото на светата ни Църква.

Молитвено осмисляйки изминатия жизнен път и изпълвайки се с благодарност към Всещедрия Бог за богатите Му милости, днес Вие можете да изречете думите на боговдъхновения цар-псалмопевец „Колко са многобройни делата Ти, Господи! Всичко си направил премъдро” (Пс. 103:24). На Пастиреначалника и Спасител на света е било угодно да Ви приведе от ранна възраст сред Своите избрани люде. Откликнал на Божия призив, Вие посвещавате целия си живот в служение на Църквата Христова. Още от млада възраст встъпвате на този нелек път, който води към вечен живот и залягате да уякчите вашето звание и избор (2 Петр. 1:10), като усвоявате прилежно богопознанието и се утвърждавате в благочестието и в решимостта всичките си душевни и телесни сили на Христа Бога да отдадете.

Затова и по-късно, след като е изпитал верността Ви в различни послушания и украсил с добродетели, премъдрият Господ Ви е причислил към сонма на епископите, та внимавайки върху себе си и върху цялото стадо, да пасете Църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв (Деян. 20:28). Чрез благодатта на Светия Дух Архиереят на архиереите Ви е призвал към архипастирско служение, та по приемство от апостолите и Вашите приснопаметни предшественици на митрополитската катедра на Сливенска епархия да станете добър пастир, готов да положи живота си за овците (Йоан. 10:11).

От въдворяването си на митрополитския престол до днес Вие залягате да се представите пред Бога достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на истината (2 Тим. 2:15) и неуморно във всяко време и на всяко място призовавате клир и народ към живот по евангелските заповеди, към търпение, благочестие, мир и съгласие. Носейки смирено архиерейския омофор, Вие при всички обстоятелства в живота и при най-тежките изпитания се стремите да бъдете образец на вярата и християнските добродетели за поверените Ви люде, като постъпвате свето, праведно и безукорно, и работейки денем и нощем, проповядвате благовестието Божие, та и те да дерзаят да постъпват достойно за Бога, Който ни призва в Своето царство и слава (1 Сол. 2:9-12).

Вие неизменно се стремите във всичко да бъдете образец на добри дела, показвайки чистота в учението, почтеност, непоквареност, слово здраво, безукорно (вж. Тит. 2:7). Отдавате всичките си сили, за да проповядвате спасителните евангелски истини, та да отхвърлим нечестието и светските похоти, да живеем целомъдрено, праведно и благочестиво в сегашния век, и да очакваме да се сбъдне блажената надежда, и да се яви славата на великия Бог и Спасител наш Иисус Христос (Тит. 2:12). Подвизавайки се с ревност, Вие се стремите с делата си и с целия си живот да свидетелствате на нашите съвременници за Христовото учение, за преобразяващата сила на вярата, която действа чрез любов (вж. Гал. 5:6), и да проповядвате на ближните и далечните Евангелието на царството (вж. Мат. 4:23) и търпението на надеждата у Господа нашего Иисуса Христа пред Бога и Отца нашего (1 Сол. 1:3).

Като верен Божий служител Вие благовестите от ден на ден Неговото спасение, разгласяте славата и чудесата Му (вж. Пс. 95:2:3), с отеческа любов носите грижата за повереното Ви словесно стадо, учите чедата на Църквата на православната вяра и праведен християнски живот, вразумявате всички човеци и ги учите на всяка премъдрост, та всички тях да представите съвършени в Христа Иисуса (Кол. 1:28). През изтеклите години Вие отделяхте нужното внимание на просветителската мисия, за да придобие Църквата ни нови верни чеда, търсещи спасение, та, както пише апостол Павел, „словото Господне да се разпространява и се слави” (2 Сол. 3:1) и направихте много за съзиждане на тялото Христово (вж. Еф. 4:12). Много сили отдавате за развитието на епархийския живот, на просветата и нравственото възпитание на подрастващото поколение, като се стараете със слово и дело да свидетелствате за красотата и истинността на светото Православие.

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа владико,

В този знаменателен за Вас ден Ви поздравяваме сърдечно и молитвено Ви пожелаваме на всяко място във Вашето служение да сте служител Христов и разпоредник на тайните Божии (1 Кор. 4:1). И нека Човеколюбецът Бог да Ви дарува изобилие от душевни и телесни сили, неоскъдяваща радост в нашия Спасител, крепко здраве и помощ от Бога в по-нататъшните Ви трудове за слава на Единосъщната Троица и полза на словесното стадо Христово. Амин.

 ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

 ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 СЛОВО НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

 Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Драги отци, братя и сестри,

 

На 2 март тази година по Божия милост навърших 75 години. Понеже тази дата съвпадна със Сиропустна неделя, беше невъзможно да поканя моите събратя, за да отслужим заедно света божествена Литургия. Затова Епархийският съвет реши, на 4 ноември, когато светата Църква прославя подвизите и почита паметта на преп. Йоаникий Велики, моя небесен покровител и молитвеник, да бъдат поканени архиереите и да отслужим света Литургия, та с едно сърце и една уста да прославим Бога, защото е вечна милостта Му /Пс. 135:1/.

Светите Отци ни поучават, че всяко слово трябва да започва с Бога и, в изпълнение на това указание, започвам с Божието Слово.

„Тъй казва Господ: да се не хвали мъдър с мъдростта си, да се не хвали силен със силата си, да се не хвали богат с богатството си /Иер. 9:23/, но „който се хвали, с Господа да се хвали” /2 Кор. 10:17/.

Защото само Бог е благ /Мат. 19:17/, само Бог е любов /1 Иоан. 4:8/, само Бог е свят /Лев. 20:26/, само Бог се не изменява /Мал. 3:6/, само Бог е достоен за хвала /Пс. 144:3/, само Бог е едничък безсмъртен и живее в непристъпна светлина ... Нему чест и владичество вовеки" /1 Тим. 6:16/.

Тази любов и благост ме е избавяла от много беди, за да не се надявам на себе си, допускала е болести, за да ме смири, в скърби ме е утешавала, за да не унивам.

Божиите милости към мен са по-многобройни от пясъка /Псл.138:18/. Той ме благослови да празнувам 50 години, 60 години, 70 години и тази година – 75-та годишнина, и се затруднявам „какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене” /Пс. 115:3/. „Господи, Ти си все Същият и Твоите години няма да се свършат” (Пс. 101:28). Ти си постоянен и неизменен. Ти винаги си Един и Същ.

А защо ние човеците много бързо се променяме, защо сме непостоянни в мислите си, непредсказуеми в думите си и неузнаваеми в делата си. Защо не можем да удържим добрите мисли, думи и дела, как незабелязано съгрешаваме и не виждаме чудесата на Божия закон /Пс.118:18/, и Златословесният св. Йоан тълкува така: „че не всички, които се занимават с божествените слова, постигат чудесата в тях, но само такива, които получават просвещение свише.”

Най-внимателни и най-бдителни трябва да бъдем тогава, когато празнуваме юбилейни годишнини, тогава отдясно и отляво настъпват изпитанията и изкушенията, тогава се изисква да бъдем твърде смирени и последователни в делата си.

„Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина” /Пс.113:9/, а великият и чуден наставник в тълкуванието си на този стих, св. Йоан Златоуст, така ни поучава: „Не, за да направиш най-славни и прочути нас, но за да направиш известно навред Твоето могъщество. А името Му се прославя, когато Той се застъпва за нас и ни помага, така и тогава, когато ние живеем и сияем с добродетелен живот.”

Още като монах започнах да чета творенията на Светите Отци, а в Московската Духовна Академия продължих да разширявам знанията си, като си поставих за цел да разбера как са постъпвали Светите Отци в изпитания и как са опазвали Православието в размирни времена. Техните безсмъртни творения и днес са поучителни и днес ни дават ценни наставления и ни съветват как да се предпазим в днешните усилни времена. Удивлявал съм се не само от техните широки познания и задълбочени богословски разсъждения, но и от тяхната смелост, тъй като през всички времена Православната Църква е била преследвана. Иисус Христос предупреждава Своите апостоли, че греховният свят няма да ги обича, но въпреки това те трябва да проповядват Божието слово, което и ние днес продължаваме да благовествуваме.

Така че днес, достигнал тази възраст, аз разбрах цената на опита и времето, което е дар и същевременно е ценност. Даденото ни време е милост Божия.

В древността и през Средновековието много философи и учени са давали най-различни определения за времето. Но според мен, най-важно определение за времето е написал блажени Августин. Той пише: „Би ли могъл някой да го обгърне в мисълта си и подир това да го разгърне в думи. Какво, обаче, ние по-начесто споменаваме в разговорите си, какво ни се струва да ни е по-познато и по-близко от времето? И ние, всъщност, разбираме когато говорим за понятието време; разбираме също така и когато слушаме някой друг да говори за него. Ако никой не ме пита за това, то аз го зная, но ако трябва да отговоря на запитването на някого, то аз не го зная. Все пак, поне това мога да кажа със сигурност: ако не се приближаваше - не би имало никакво бъдеще; ако не би отивало напред, то не би съществувало никакво минало; ако пък не съществуваше, то не би имало никакво настояще.”

Въпреки че времената се променят, Божието слово се не променя.

Въпреки многото превратности в живота, Православната Църква остава вярна на Своя Основател.

Всяка епоха поставя пред Църквата проблеми, които трябва да се разрешават, но и във всяка епоха има православни духовни светилници. Във всяка епоха има достойни изповедници и прославени мъченици. Бог прославя ония, които Го прославят /1 Цар.2:30/. Неизследим е Божият Промисъл към Богопреданите. Бог невидимо благославя верните. Той тайнствено подкрепя изнемогващите, чудно утешава скърбящите.

Господнята десница винаги е побеждавала. Господнята красота винаги е възхищавала. Господнята милост винаги е спасявала. Затова велегласно пеем: Слава Тебе, Боже, Благодетелю наш, во веки веков!

Благодаря на всички свещенослужители, църковнослужители, администрацията при Сливенска митрополия, монаси и монахини, православни християни, които ме подкрепяха и подкрепят в моето архиерейско служение. Благодаря за вашата обич и молитви.

Благодаря на Представителя на Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил - архимандрит Филип за неговите молитви и добра воля.

Благодаря на отец Нелуц Опря - Представител на Румънския Патриарх

Даниил, за добрите чувства и молитви.

Благодаря на всички вас и молитствувам от Бога здраве, успехи, мир, разбирателство и дълголетие. Амин!

 

04.11.2014 г.

гр. Сливен

+ Сливенски митрополит Йоаникий

 

 ПРИВЕТСТВИЕ НА АГАТОПОЛСКИЯ ЕПИСКОП ИЕРОТЕЙ

 

 Ваше Високопреосвещенство,

От името на Сливенския Епархийски съвет, от свое име - като Ваш викарен епископ, от името на клира и православното изпълнение, имам поръчението, честта и радостта да Ви поздравя както за именния Ви ден, така и със 75-годишния Ви юбилей.

Всеки човек има различен жизнен друм. Всеки човек тръгва по непознат път. Този земен път крие и радости и скърби, но стремежът за тихое и мирное житие всякога е желан. Човек се ражда с плач, но иска да живее с радост, иска да почувства топлотата, иска да види усмивката и грижата на родителите си. Никой не помни своето раждане, но всеки има детски неповторими спомени, тъй силни и незабравими, че остават до дълбока старост.

Всички сезони в годината имат своята красота, но насочват и към дълбок размисъл. Пролетта е цветуща и благоуханна, но не зряла. Лятото е знойно, но дава жътва и плодове. Есента навява повече печал, но в повечето случаи умъдрява, защото без есен и зима няма пролет и лято.

Вие, Ваше Високопреосвещенство, навлязохте във Вашата златна есен.

Вие и ние и гостите празнуваме Вашия 75-годишен юбилей и Вашия Имен ден.

Човек е създаден по Божий образ и подобие, затова може да се усъвършенства.

Човек е радостен, когато се доближава до Бога. Човек е спокоен, когато е в Господните двори.

Вие в млада възраст тръгнахте по тесния, труден и изпълнен с изненади монашески път. Вие влязохте в Господните двори, понеже обикнахте благолепието на Божия дом и вдигахте ръце за молитва. Изпълнявахте различни послушания, а след няколко месеца ще навършите 40 години архиерейско служение. Време достатъчно, за да бъдете опознат и да Ви опознаят.

Ако имате духовни успехи, те се крият в смирението, за да бъдат запазени. Духовният растеж е тайнствен. Той не се забелязва, както е незабележим и телесният растеж.

Епархийските Ви задължения са много, но и молитвите за Вас са усърдни. Имате честни и добри свещенослужители и сътрудници, които Ви улесняват в нелеката Ви духовна работа, винаги верни към Бога и светата ни Църква.

Всеизвестно е, че се занимавате и издавате светоотеческа литература и съвестно изпълнявате своя архипастирски дълг. Там откриваме ценни поуки, тъй необходими за вярващите, които търсят правилния път към спасението.

Още много Ваши достойнства могат да бъдат изтъкнати, но знаем от поученията на св. Йоан Лествичник, че похвалите са вредни за душата, затуй ние се въздържаме, за да не съгрешим в този тържествен ден.

Радваме се да Ви виждаме, да разговаряме и да следваме Вашите духовни съвети и напътствия. Затова и днес нашите сърца са преизпълнени с молитвени благопожелания към Вас, та Преблагият Велик Архипастир Господ Иисус Христос сугубо да излива върху Вас Своите милости и щедрости и в радост и усърдие да продължите неуморното си архипастирско служение за слава Божия и за спасение на православното изпълнение.

Бог да продължи, благослови и увенчае годините на Вашия живот!

На многая лета!

 

+ АГАТОПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙЕРОТЕЙ