Sv-Ignatii Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИК ИГНАТИЙ СТАРОЗАГОРСКИ (3)На 8 октомври 2023 г. се навършват 209 години от кончината на преподобномъченик Игнатий Старозагорски – небесният покровител на Стара Загора. Мощите му (неговата глава) се пазят в руския манастир „Св. вмчк Панталеймон“ на Света Гора Атон.

През 2014 г., когато се честваше 200-годишнината от мъченическия му подвиг, те бяха тържествено донесени за поклонение в новостроящия се храм, носещ неговото име в квартал „Самара 1“ в Стара Загора.

Кратко житие

Преподобномъченик Игнатий Старозагорски живял през XVIII и началото на XIX век. Родил се в Стара Загора и при св. Кръщение бил наречен Иван.

Родителите му Георги и Мария се преселили в Пловдив. Тук дали сина си на учение, а след това момчето постъпило като послушник в Рилския манастир и приел духовното име Игнатий.

Скоро след това турци убили баща му и насила заставили да приемат мохамеданството майка му и двете му сестри. Бягайки от такова насилие, Игнатий трябвало да се крие на много места. Ходил и в Букурещ. Оттам решил да мине през България и да отиде в Света Гора Атон. Но по пътя около Шумен турци разбойници го заловили и като го заплашили, че ще го убият, го заставили да даде обещание, че ще смени християнската си вяра с мохамеданска.

За да спаси живота си, Игнатий приел на думи исляма и веднага избягал на Атон. Там се отдал на строг монашески живот, но пред съвестта си, паметта на баща си и най-вече пред Господа Иисуса Христа се чувствал недостоен. Затова взел решение да умре в името на християнската вяра.

Той се явил в съдилището в Цариград, захвърлил чалмата си на земята и се отрекъл от обещанието си да приеме турската вяра. Осъден бил на смърт чрез обесване, но бил удушен жестоко на 8 октомври 1814 г. Тялото му било откупено от светогорския монах, който го придружавал до Цариград, и отнесено в Света Гора. От мощите му са ставали чудеса на изцеления.

Според всеобщо мнение, йеродякон Игнатий (Васил Левски) е приел духовното име Игнатий след като в Старозарското църковно училище, където се е учил, е разбрал за живота св. Игнатий Старозагорски и се е вдъхновил от неговия подвиг.

 

+     +     +

През 2017 г. Българският патриарх Неофит получи първия орден на името на преподобномъченик Игнатий Старозагорски.

През м. март 2021 г. в храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“ в Града на липите беше поставена църковната утвар, а при посещението си там Старозагорският митрополит Киприан изрази надежда, че храмът в кв. „Самара 1“ ще бъде осветен догодина.

Новият храм представлява кръстокуполна базилика с размери 17х14 м и височина на купола - 12 м. Строежът започва през 2011 г. със средства от дарители. Куполът на камбанарията е поставен през април 2014 г. През февруари 2016 г.  четирима митрополити освещават и обличат Светия престол в криптата „Св. Богородица Живоприемний източник“, където е положена частица от мощите на св. мъченик Яков Персиянин. По решение на църковното настоятелство и с благословението на Старозагорския епархийски съвет, централният престол е посветен на св. Игнатий Старозагорски, а южният – на св. Ириней Лионски. 

Тропар на преподобномъченик Игнатий Старозагорски, глас 8:

На тебе, отче, който подражава, сигурно ще се спаси, защото, поел кръст, си последвал Христа, и на дело си учил да се презира плътта, защото е преходна, а да се грижи за безсмъртната душа. Затова и с ангели ще се възрадва, преподобни Игнатие, твоят дух.

Към пълното житие на преподобномъченик Игнатий Старозагорски – тук.