Автор: Явор Георгиев
Координатор на в. Алтерантива 
 
 
 
 
 
 
 
arh.%20makarij%20veretennikov_org Всемирното Православие - Гости на Седмицата на Православната книга - 2009 г.  Архимандрит Макарий Веретенников
 

Архимандрит Макарий Веретенников е роден на 19 ноември 1951 г. През 1974 г. завършва Московската духовна семинария, а по-късно и Московската духовна академия (МДА). Ръкоположен е за дякон през 1978 г., а една година по късно за йерей. През 1982 г. е постриган за монах. През 1985 г. завършва Галско-Витенбергския университет в Германия и му е присъдено научно звание доктор по теология. През 1996 г. в Московската духовна академия защитава магистърска дисертация, посветена на живота и трудовете на св. Макарий, митрополит Московки (+1563 г.). През 1989 г. е избран за ръководител на диригентската школа към МДА, а през 2004 г. вече е професор. Понастоящем архим. Макарий Веретенников е член Синодалната литургическа комисия, член на научно-редакционният съвет “Православна енциклопедия”, влиза в експертния състав за раздаване на Макариевските отличия и е завеждащ учебния процес и методическата подготовка на диригентската школа към МДА.

 

 

 

 

Струмишкият митрополит Наум  naum%203_org Всемирното Православие - Гости на Седмицата на Православната книга - 2009 г.

Струмишкият митрополит Наум е роден на 13 декември 1961 г. в гр. Скопие. Завършва в университета в Скопие право, а след това и Богословския факултет. Постриган е за монах на Света Гора под духовното ръководство на игумена на манастира Григориат, архим. д-р Георги (Капсанис). През 1995 г. се връща в Македония и е поставен за Струмишки митрополит. В Македония се счита, че от Струмишка епархия започва възраждането на монашеството в страната. Тя обхваща югоизточна Република Македония, като в нея влизат районите на градовете Струмица, Дойран, Берово и Пехчево. В периода 1998-2002 г. в епархията, която е най-отдалечена от столицата, са построени над 20 църкви и се развива изключително мащабна издателска дейност. Излизат преводи на св. отци, на съвременни богослови, изследвания на исихазма, слова и проповеди, апологетически текстове и много други Епархията има и свое списание и интернет-портал. През 2003 г. митрополит Наум е зачислен за докторант на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", София и за негов  научен ръководител е определен проф. Тотю Коев (починал през 2006 г.). На 20 октомври 2008 г. в аулата на  СУ "Св. Климент Охридски" се е състояла публичната защита на доктората на Струмишкия митрополит Наум като темата на дисертацията е „Исихазмът в светогорското монашество през ХХ век”. Като интересен факт от живота на митрополит Наум може да се спомене, че в младежките си години е тренирал карате, има черен пояс и е бил шампион при младежите в Македония. 

 

 

%20%202 Всемирното Православие - Гости на Седмицата на Православната книга - 2009 г.   Митрополитът на Чешките и Словашките земи, архиепископ Христофор

 

Митрополитът на Чешките и Словашките земи, архиепископ Христофор e роден през 1953 г. в Прага. През 1974 г. е ръкоположен за дякон, а по късно и за свещеник. Завършва Православния богословски факултет в Прешов (1979 г.), Московската духовна академия (1984 г.), Богословския факултет в Атинския университет (1987 г.) Мевдувременно през 1985 г. в Троице-сергиевата лавра той е постриган за монах с името Христофор. През 2000 г. след смъртта на блажения митрополит Доротей е избран за епископ Пражки. През 1951 г. Руската патриаршия дава на Чехия и Словакия статут на автономна църква, която е призната от Вселенската патриаршия през 1998 г. На 2 май 2006 г. архиепископ Христофор е избран за предстоятел на Православната Църква в Чешките и Словашките земи. Тази Православна църква има около 30 000 вярващи в Чехия и 70 000 в Словакия. Въпреки че държавите днес са поели по отделни политически пътища, православните общности в Чешката република и Словакия продължават да бъдат единни канонически. Тя обгрижва също и около 250 000 легално живеещи там граждани на православни страни като румънци, руснаци, сърби, българи и гърци, както и още много нелегално работещи. Архиепископ Христофор е активен участник в многочислените богословски конференции, занимава се с научна и преподавателска дейност, има научна степен доктор по богословие и философия и владее перфектно гръцки, руски, английски и немски език.

 

 
 
 Клаус Кенет klaus%20kenet_org Всемирното Православие - Гости на Седмицата на Православната книга - 2009 г.
 
 
 
 
  
Клаус Кенет е роден през 1945 г. в Германия, малко преди края на Втората световна война. Житейският път на автора в търсене на любовта и истината, представен в километри представлява разстояние, по-голямо от петдесет обиколки на земята. От Индия, Тибет, Персия, Афганистан, Тайланд и множество арабски страни до Мексико, Колумбия, Бразилия и Аляска. Животът на автора, изразен в идейни и духовни търсения се колебае от философ, анархист - до убеден комунист, от атеист - до хипи. Години наред той се стреми да усвоява духовния опит на индуизма, будизма, исляма и ученията на индианците в Латинска Америка. Шест години той прекарва в смъртоносния свят на дрогата, разтърсващите окултни преживявания и езотерическия мистичен опит. Клаус Кенет преминава през ада на лъкатушещия път в търсене на самия себе си, изпълнен с омраза, достигащ до бягството от себе си и пропастта на духовната смърт. Авторът е човек, който е успял да открие истината и смисъла на живота в личната среща с Бога. След срещата си с архимандрит Софроний (Сахаров) през 1983 г. окончателно открива пълнотата на истината в Православието и става духовно чадо на този съвременен православен подвижник. До неотдавна той е учител в Фрибург, Швейцария и е известен  преди всичко с концертните си изяви и беседи в цяла Европа, посветени на свидетелстването на възможността за духовното преображение.