mitropolit_kiril Всемирното Православие - Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит д-р Кирил: Книгата е прозорец към един друг тип общуване        
Автор на интервюто: Светослав Ангелов 

 

 Ваше Високопреосвешенство, благословете. Интервюто е за Портал Всемирното православие – Порталът, чието духовно попечителство приехте преди не много време. Посещавате ли го?

 

Не толкова често, колкото ми се иска, защото нямам нужното време, но онова, което намирам като информация там ми допада. Когато го посетих за първи път попаднах на една изключително задълбочена и добра статия. Смятам нуждата от информираност за важна -  християните трябва да получават повече и качествена информация. В този смисъл Всемирното православие изпълнява успешно една от задачите си.

 

Днес започна 11-та седмица на православната книга във Варна. Този форум се утвърди с годините. Дали има полза от него? Започват ли православните християни, пък и като цяло гражданите на Варна, повече да четат. Повишава ли се видимо нивото на християнската култура?

 

В това време на компютъризация и секуларизация имаме възможност да преосмислим значението на книгата. Тя е прозорец и средство към един друг тип общуване, което сме пренебрегнали сякаш и позабравили.

 

 

Днес преставихте книгата си „Подвигът на болярина Николай Киреев и освобождението на България”. Чувствате ли се удоволетворен от трудовете си в тази област? Как кореспондират вашите подчертано исторически интереси като автор с ролята на пастир, призован да обгрижва духовно паството?

 

Когато изследвам исторически въпроси, винаги се старая да го правя в православно-християнска перспектива. Не просто взаимоотношенията Църква-Държава, Църква и общество в техния социален аспект, а онези измерения на нещата, които ни помагат лично да намерим сили и дръзновение, за да бъдем донякъде подражатели на такива, които са положили труд и са извършили своя подвиг за спасението на мнозина. В такъв смисъл познаването на живота и делото на  хора като Николай Киреев допринася много затова. Опознавайки Свещената история – житията на светците, на техните победи и борби, получаваме вдъхновение в нашето лично служение на Бога и ближния днес. Така е, в известен смисъл, и с тези личности, за които пиша.