hram_nikoaj_chudotvorec_varna Всемирното Православие - Фоторазказ за светите места в подкрепа на морския храм

 Източник: pravoslavieto.org

Снимки от Йерусалим ще са финал на кампания за църквата

 „Свети Николай Чудотворец”

 

От началото на октомври във Варна е подета широка кампания в подкрепа на морския храм „Свети Николай Чудотворец”. Обичаната от варненци църква се нуждае от средства и помощ за довършване на реставрацията на стенописите. Сградата е обявена за паметник на културата и се нуждае още от нова димоотводна система към свещниците, за да не се съсипват стенописите, както и от подмяна на главния портал.

Акцията ще завърши с изложба „Фоторазказ за светите места” на 19 ноември от 17.30 ч. в Арт-салона на Радио Варна.

Фотоизложбата е дело на хаджии от Варна, посетили наскоро Йерусалим под вещото ръководство на отец Борис от Пазарджик и поклонили се на ценните за всички християни места, свързани със земния живот на Спасителя.

 

Част от фотосите ще бъдат подарени като благодарност на дарителите, които се включват в кампанията.

         Църковното настоятелство разпрати писма до хора от морския бизнес, предприемачи и миряни с различни занимания да помогнат със средства. За всички дейности са нужни около 60 хиляди лева, но от храма са готови да приемат помощ и във вид на труд или материали. 

 

Кампанията е под патронажа на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. С неговата благословия ще бъде открита и изложбата „Фоторазка за светите места”, на която ще се извърши молебен за благословение труда на дарителите.

 

 „За мен тази акция в подкрепа на обичания варненски храм на името на големия Светия Николай Мирликийски Чудотворец вече е успяла – казва отец Василий Шаган - председател на църковното настоятелство. – Щом като толкова хора се обединиха около тази идея, дават енергия, жертват време и усилия, за се помогне на храма, смятам, че сме на верния път.”

 

Църквата „Свети Николай Чудотворец” в центъра на Варна е издигната с 50 000 златни лева, дарени от Параскева Николау – българин, който е живял в Русия в средата на ХІХ век. През 1918 г. храмът е обявен за единствения морски храм у нас. Въпреки че е любимо място на моряци, рибари и хора от морския бизнес, църквата принадлежи на всички варненци и се радва на все по-голямо внимание от страна на младите хора.

 

Църковно настоятелство към храма „Свети Николай Чудотворец”

 

За въпроси и контакти:

Е. Бойчева, организатор към Настоятелството

0887 350 900