thumb.php 1 Всемирното Православие - Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

 

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - РАЖДАНЕ НА НОВИЯ АДАМ

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Ето, че се сбъдна Божието обещание, за което ап. Павел говори: "Както в Адама всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят" (1 Кор. 15:22). Затова толкова "велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът" (1 Тим. 3:16).

“Благочестието е полезно за всичко, понеже съдържа обещание за сегашния и за бъдещия живот” (1 Тим. 4:8), пише св. ап. Павел.

Чрез Родилия се Богомладенец ние ще можем да изпълним реченото от пророк Иезекиил: “Направете си ново сърце и нов дух;” (Иезек. 18:31).

 

Св. ап. Павел ни съветва: “Очистете стария квас, за да бъдете ново тесто” (1 Кор. 5:7), така ще се облечем “в новия човек, създаден по Бога в правда и светост на истината” (Еф. 4:24), ще се изпълнят и думите: “Древното премина, ето, всичко стана ново.” (2 Кор. 5:17)

Затова нека обновим преди всичко себе си, за да можем да обновим и обществото.

От все сърце поздравяваме всички с Рождество Христово и настъпващата Нова година, с благопожелания за бодър дух и добро здраве, за да изпълняваме заръката на пророк Исаия: “Пейте Господу нова песен” (Ис. 42:10)

За много и благодатни години!

+ Варненски и Великопреславски митрополит д-р КИРИЛ

Рождество Христово 2009 г.