Интервюто взе: Светослав Ангелов 

mitropolit_kiril Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТР. Д-Р КИРИЛ: ИМА ВЪПРОСИ, ЗНАЧИТЕЛНО ПО-НАЛЕЖАЩИ, ОТКОЛКОТО СПОРОВЕТЕ ОТНОСНО ПРИЕМАНЕТО НА СВЕТОТО ПРИЧАСТИЕ

 Ваше Високопреосвещенство, благословете! Благодаря Ви, че се отзовахте на поканата ни да споделите няколко думи за читателите на Портал Всемирното православие по един актуален, и същевременно щекотлив въпрос – въпросът с причастната практика в Българската православна църква. Богослови и различни свещеници спорят, коментират, конфронтират се дори…

 

Бог да благослови и да помага на всички нас… Преди всичко искам да кажа, че ние имаме утвърдена практика. Първо, относно поста - не е полезно да се занимаваме постоянно с въпроси, по които Църквата е дала вече своите напътствия. Не смятам, че е удачно, когато някой, извън това, поставя срокове и определя свои си правила, дори да е в съгласие със своя духовен наставник/старец.


Конкретно повод за коментар даде една практика, споделена от свещ. Астериос Карапатакис от хр. „Св. Димитър” в Солун, който казва, че насърчава майките на причастяващите се деца да постят вместо тях и да се молят по-усилено, подготвяйки ги за Свето Причастие. Вие, като Архиерей и богослов, как възприемате подобно нещо?

 

Това би могло да се прави. Все пак зависи каква е възрастта на децата – ако са под седемгодишна възраст, го намирам за приемливо... Но, вижте, наблюдавам как мнозина православни християни упорито се занимават с въпроси, които не са належащи. Постепенно християнина се утвърждава във вярата. Казал го е още св. ап. Павел – за младенците е подходяща меката храна, млякото, а не твърдата, трудносмилаема. Тук става въпрос за духовни неща. По същия начин и вярващите трябва първоначално да се утвърдят във вярата, дълбоко и сериозно да опознаят Свещеното Писание и най-вече да изпълняват Божиите заповеди, но не една-две, а всичките. Едва след това идва ред на подробното занимание с други, възвишени теми и въпроси. И не по този начин, както в момента се получава – като, че ли всичко друго, освен високото богословие, е маловажно. Още по-малко пък да се разрешават разногласията чрез спорове и препирни – такъв подход е съвършено чужд на вярата, както и неведнъж подчертава пак св. ап. Павел.  Кой как се причастява е личен, интимен въпрос и подобава това да се коментира с изповедника, а не на всеослушание.

 

Колкото до честотата на причастяване, считам за най-добра практиката да се приема Светото Причастие  четири пъти в годината или в началото и края на всеки пост, т.е. общо осем пъти, но не по-често. По-честото причастяване с Тялото и Кръвта Христови пречи на нормалното ни самочувствие, прави го нереално. Понякога ние просто се самозабравяме, смятайки че, сме угодили на Бога извънмерно, ставаме повод за съблазън и сами себе си съблазняваме. А смирението е добродетел. Още повече, че и св. цар Давид казва: „Господи, аз не се занимавам с непостижими за мен неща”. Пак се връщам при една от предните си мисли – трябва да залягаме да изпълним основното, а именно задълбоченото познание на Словото Божие и изпълнението на Христовите заповеди, а не да спорим нескончаемо по непосилни за нас  въпроси, още повече, че спора не е нещо, което трябва да търсим и той, сам по себе си,  не е нещо добро.

 

Някои изразяват мнение, че подготовката за Свето Причастие чрез пост и изповед е законничество, примитивен морализъм.

 

О, не! Всички сме достатъчно грешни, волно или неволно грешим, затова и православния християнин първо трябва да очисти съвестта си с изповедта и сетне да пристъпва към Тялото и Кръвта Христови... Но, пак ви моля, обърнете внимание на главното – духовна просвета е необходима преди всичко, основно и задълбочено запознаване с истините на Свещеното Писание.

 

 

Ако правилно съм Ви разбрал, Вие посочвате Началата на Православната ни вяра като приоритет в духовната просвета, а не казуистични дебати, които не носят нищо друго освен спорове и конфронтация?

 

Да. А по въпроса с причастната практика - Всеки решава за себе си, според своята съвест. Но, подчертавам – съвест, просветена от нашата православна традиция.