митр. Кирил

 В последната седмица морската ни столица и интернет пространството е залято с плакати, които рекламират провеждането на концерт в Двореца на Културата и Спорта на 9-ти октомври под надслов ”Вълна от хармония и прилив на енергия, на първия Yoga Jam в Европа”. В плаката на тази проява, който се разпространява и по интернет почти цялата информация относно този „концерт” е на английски език с подвеждащ дизайн и без ясно указание, че става въпрос за религиозна организация, която по време на този концерт ще демонстрира техниките на медитация на индийския Гуру Шри Шри Рави Шанкар и ще набира участници в последващ платен курс по техниките на дишане на горепосоченият „Учител”.

„Концерта се организира от Фондация "Изкуството да живееш". Това е международна образователна и хуманитарна организация, чиято цел е да усъвършенства човека като личност и да укрепи ролята му в полза на обществото. Фондацията работи със специален консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН (ECOSOC)”.

 

 

 

В поканата, която се разпраща по интернет пише, че такъв концерт се организира за първи път в Европа.

Всички тези факти поразително напомнят за опита на организацията на индийския гуру Шри Чинмой, преди няколко години също под формата на концерт, също в Спортна зала и също съпроводен с масирана и щедра реклама да привлече за свои последователи хора, които дори не подозират какво ги очаква на подобни „концерти”.

Шри Шри Рави Шанкар също като Шри Чинмой в своя сайт се слави че: „През 1982 въвежда и разпространява Сударшан Крия, техника, която освобождава стреса и токсините на физическо, умствено и емоционално ниво и допринася за по-добро здраве. През 1997 основава Международна асоциация за човешки ценности, чиито инициативи включват разрешаване на конфликти, оказване на материална и посттравматична помощ при бедствени положения и военни конфликти, програми за реабилитиране на затворници и други”.

Варненска и Великопреславска св. митрополия водена от своя дълг да бди за свободата на избора на хората категорично протестира против представянето на религиозни мероприятия като концерти, спортни прояви или курсове за усъвършенстване, чрез което се прикрива религиозната същност на тези прояви и целта им да привличат нови последователи към определено учение. Така чрез манипулация и много пари се отнема правото на свободен избор и информираност и още преди човек да разбере може да се окаже, че между другото на някой концерт, спортна проява или курс упражнява религиозни или „духовни”, практики.

Учението на тази фондация, техниките на медитация и начина по който те подмолно се представят са чужди на християнството и са далеч от нашите традиции. Не е известно кой познава научно в дълбочина техниките и практиките на тази фондация и гарантира, че те нямат вредно влияние върху психиката на човека, и кой носи отговорност за последствията от медитационните техники на Шри Шри Рави Шанкар.

Обезпокояващ е факта, че известни музиканти и изпълнители и дори Българско национално радио застават с името и авторитета си зад такива съмнителни организации.

Призоваваме нашите съграждани да не се подлъгват от обещанията за чудесна релаксация, постигане набързо на вътрешен мир и хармония и да не отдават безценната свобода с която ги е надарил Господ на личности и организации, които подвеждат хората по такъв манипулативен начин. Буди тревога и факта, че адресат на рекламната кампания са училищата във нашия град и младежките организации.

Обръщаме внимание, че подобна вълна от хармония е по-добре да бъде избегната, отколкото после дълги години да се лекуват последиците от лекомисленото поведение на хората и институциите.

Нека да познаваме и пазим нашата православна вяра и народ и да помним библейските думи “Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци...” (Псалом 1:1).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОТ ПРЕСЦЕНТЪРА НА ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ