simeon_dss Всемирното Православие - ПАНИХИДА ПО ПОВОД 73 ГОД. ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА МИТРОПОЛИТ СИМЕОН ВАРНЕНСКИ И ПРЕСЛАВСКИ

  Източник:  http://mitropolia-varna.org

На 23 октомври 2010г./събота/ се навършиха 73 г. от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство митрополит Симеон Варненски и Преславски.По този повед свещениците при храм " Св. Три Светители", гр Шумен отслужиха Панихида в негова памет на коятп присъстваха множество общественици и граждани.

 

Роден в град Бургас през 1840 г., митрополит Симеон произхожда от стар български род от с. Факия. По мъжка линия се родее с фамилията на Стефан Караджа, а по женска – с българо-албански род от с. Арбанаси, край Търново. Началното си образование Одисей (светското име на митрополит Симеон) получава в гръцкото училище в града, тъй като българско не съществува. През 1856 г. той постъпва в патриаршеското богословско училище на остров Халки. Тук под влияние на съучениците му у него се пробужда българското му самосъзнание. След завършване на богословското си образование през 1863 г. в Света гора Атон, преди да бъде подстриган за монах приема името Симеон.

През 1870 г. той приема духовен сан и става протосингел на Видинския митрополит Антим. След избирането на Антим за Български Екзарх, той отива с него в Цариград, където става екзархийски протосингел. На 21 август 1872 г. е избран и ръкоположен за митрополит на Варненска и Преславска епархия. Допринася много за духовното развитие на народа и утвърждаването на вярата. Постоянен член на Св.Синод (1874-1913) и негов председател (1888, 1902-1905). Подпредседател на Учредителното НС (1879), народен представител в няколко парламента. Участва в уреждане на църковната организация в Княжество България. Превежда от гръцки език редица извори за българската история като Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Симеон (1917), писмата на Теофилакт Охридски, архиепископ български (1938) и др.

От 1881 г. дописен, а от 1884 г. член на Българското книжовно дружество, от 1929 г. почетен член на Българската академия на науките.

Почива на 23 октомври 1937 г.

Бог да го упокои в селенията на праведните!