mitr_Kiril_Varn_dss Всемирното Православие - СТАНОВИЩЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ Д-Р КИРИЛ ОТНОСНО ГЕЙ-ПАРАДА В ПАЗАРДЖИК

Обичани в Господа братя и сестри, На прага на празника на св. Успение на пресветата Божия майка набюдавахме с архипастирска загриженост събитията, свързани с решения на българската прокуратура по отношение правата на българските граждани за демонстриране на тяхната сексуалност на публични места.

    Във времето, когато вярващите се обръщат с труд и пост към вътрешно съзерцание с цел духовно въздигане, намираме дискусията за особено важна в няколко аспекта за съвременния ни живот и всекидневие. От една страна ние не можем да не напомним, че именно чрез въздържанието и самоограничаването на поста всеки се учи на умереност – както към своето тяло, така и в своите постъпки, действия, разсъждения.

    Умереността, а не разхищението, внимателния и точен избор, а не прекомерниата консумация са ключови думи в нашите дни, когато изтощаваме все повече и природа и ресурси на Земята. Същата тази умереност трябва да търсим и в нашето поведение всеки ден с околните. В този смисъл не може да не се стремим към исконните ни ценности на вродената ни народна скромност, но и въздържаност в поведението.

  Отявленото демонстриране на различни особено сексуални предпочитания несъмнено може да засегне мнозина от българските граждани. Разбира се, тук ясно трябва да се каже, че Църквата по никакъв начин не се стреми да ограничава правата на волеизявление или каквито и да са други права на хората или определени групи от българското общество, защото като основен закон в Християнството е залегнало даденото още от Бога-Творецът на всички и всичко право на свободен избор.

  Придържайки се обаче към принципите на умереност, напомняме, че както мнозинството е задължено да спазва, да пази и да осигурява правата на малцинствата, таки и по-малките групи не трябва да търсят насилствено или агресивно добиване на преимущества. Както често сме свидетели агресията ражда само нова агресия. Така ние призоваваме всички към разумен диалог за изясняването на всички въпроси, които могат да предизивкват спор, като с радост бихме посредничили и дали място за подобни дискусии. Църквата като вселюбяща майка разтваря ръце, за да приеме всеки, който с вяра в Бога търси мира и разбирателството, в стремеж към добродетелност и здрави нравствени устои, защото както и основателите на нашата съвременна държава са осъзнали, така и ние вярваме, че само чрез единомислие скъпото ни Отечество може да върви напред към духовен и материален възход.


С отеческо благословление 

+Варненски и Великопреславски митрополит Кирил