VASKO%20040 Всемирното Православие - Варненският и Великопреславски митрополит Кирил осъществи духовни връзки с представители на седем православни църквиВ рамките на повече от месец Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, посети 5 православни църкви и бе приет от четирима Предстоятели, трима от които Светейши Патриарси – Вселенския, Руския, Сръбския и на Чехия и Словашките земи.

В началото на април 2011 г. с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим митрополит Кирил осъществи визита на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей.

 

По покана на Негово Високопреосвещенство Астанайския и Казахстански митрополит Александър на 07 април 2011 г. за празника св. Благовещение митрополит Кирил взе участие в св. Литургия в гр. Астана. Митрополията в Казахстан е получила статут на автономия със свой Св. Синод. Със съдействието на правителството са построени нов великолепен катедрален храм в новата столица Астана, съвършено ново здание за Митрополията. Учредени са нови ордени, медали и отличителни знаци на епархията. Първият най-висш орден “Св. Вмчк Теодор Стратилат” Св. Синод на Православната Църква в Казахстан за развитие и укрепване на отношенията между Митрополитския окръг на Руската православна църква в Република Казахстан и Варненската и Великопреславска митрополия на Българската православна църква бе връчен на Митрополит Кирил.

 

На 27 април – Светла сряда Негово Високопреосвещенство освети новия храм в Мадара, посветен на св. благоверен Тривелий, в монашество Теоктист, цар /кесар/ български, известен като хан Тервел, спасител на Константинопол и Европа от нашествието на арабите и св. Вмчк Георги Победоносец. Храмът се отличава със своята архитектура, акустика и макар скромен иконостас, но с великолепни икони в цял ръст, с което се поставя акцент на духовността и мистичността.

На 06 май – празника на Св. Вмчк Георги Победоносец, с благословението на Вселенския Патриарх Вартоломей и Българския Патриарх Максим и решението на Св. Синод Негово Високопреосвещенство отслужи Божествена св. Литургия в едноименния храм в гр. Одрин, по случай 130-годишнината от основаването му.

От 16-19 май 2011 г. Митрополит Кирил бе на посещение в Атина, но не се осъществи прием при Негово Блаженство Архиепископ Иероним предвид на това, че е в болнични, поради счупване на крак.

На 21 май 2011 г. в гр. Микулчице, Република Чехия, в земите където се е подвизавал св. Методий и неговите ученици Негово Високопреосвещенство участва в тържествата и св. Литургия, отслужена от Негово Блаженство Христофор, Архиепископ на Прага и митрополит на Чехия и Словашките земи. От 27-29 май, по повод пет години от интронизацията на митрополит Христофор, заедно с представители на поместни православни църкви митрополит Кирил взе участие в св.Литургия, отслужена в храма Свв. Кирил и Методий, гр. Прага.

На 24 май 2011 г. Денят на славянската писменост, българската просвета и култура митрополит Кирил взе участие в св. Литургия в Успенския събор в Кремъл отслужена от Негово Светейшество Московския и на цяла русия Патриарх Кирил, който отпразнува и именния си ден. В Успенския събор са св. мощи на българина св. Киприян, пръв митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. На същото място Московският светител Инокентий благославя руският император Александър Николаевич за освободителната руско-турска война. С благословението на Предстоятеля на Руската православна църква Митрополит Кирил разгледа три парцела, на един от които евентуално да бъде построен храм на св. Киприян.

На 25 май 2011 г. по покана на Негово Високопреподобие архимандрит Закхей, Представител на Православната църква в Америка в Москва, митрополит Кирил се поклони на светините в храма на едноименното подворие. На братския сърдечен официален обяд Негово Високопреосвещенство покани гостоприемния си домакин на посещение в епархията му за празника на св. прпмчк Прокопий Варненски.

На 30 май 2011 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил бе приет от Негово Светейшество Сръбския патриарх Ириней.

Така за кратък период Варненският и Великопреславски Кириарх осъществи духовни връзки с представители на седем православни църкви. На тези срещи се обсъдиха въпроси от църковно – каноничен, благотворителен и социален характер.