mitr_kiril Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВАРНЕНСКИЯТ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ Д-Р КИРИЛ ДНЕС НАВЪРШВА 57 ГОДИНИОт тях в служение на Бога и Църквата са: 39 години като монах, 29 години като архимандрит и 23 години като епископ. От 22 години Негово Високопреосвещенство е Варненски и Великопреславски митрополит.

Рожден ден – нещо, което в Православната ни Църква не се смята за особен повод за празненство. Според спомените на Негово Високопреосвещенство, в своето детство той не е знаел какво е това имен или рожден ден. Израстнал в многодетно семейство с пет деца, макар понякога да липсвал насъщния, той се е радвал на щастливо детство заедно с мнозина свои братовчеди, роднини и доста приятели и не се чувства ощетен. 
Детската глъчка е най-голямото щастие, което може да преживее едно дете, особено в района от Нови Пазар до Захарния чифлик, ДЗС “Малка мера”, Мътница и др., където са “вилнеели стражари и апаши” по язовири, бостани и пр. Старините на първопрестолна Плиска са му вдъхновили патриотичността и любовта към историята, които той проявява в училище, при следването си в древна Елада и при научната си специализация в Московската Духовна Академия. Особено почувствал и съкровено преживял известното руско благочестие и обогатен от духовната и административна ерудиция на руската иерархия по време на служението си като Представител на Българската Патриаршия при Московския и Всерусийски Патриарх.

През всички тези години на ревностно служение митрополит Кирил нееднократно е доказвал неизброимите си заслуги към светата Православна църква и православния български народ.

   Между първите помени, Господи, Високопреосвещения наш митрополит Кирил, когото си подарил на Твоите свети църкви в мир – невредим, почитан, здрав, дългоденствен, за да преподава вярно словото на Твоята истина! 

 

 Екипът на електронен портал “Всемирното православие“ също би желал да поздрави Негово Преосвещенство с рождения му ден и да му пожелание Бог да го дари със здраве, дълголетие и да преумножи неговите архипастирски богоугодни и човеколюбиви дела!

 


На многая лета Владико светий!