DSC00022 Всемирното Православие - ФОТОИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЯ В БЛЯСЪК”

На 13 юни, празникът на Свети Дух, във Фестивалния комплекс в град Варна с водосвет Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил откри фотоизложбата „България в блясък”. Изложбата представя част от историята на България и включва два тематични дяла: „История на християнството по българските земи” и „Българският принос към световното наследство”. Тя е организирана от движение за национално възраждане „Оборище”, като автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков – доктор по социология, пътешественик, фотограф.

Много са златните, непреходните неща, с които българите сме интересни на света и се гордеем. Организацията за образование, наука и култура - ЮНЕСКО към ООН прие Конвенция за защита на световното културно и природно наследство. В специален списък са включени 900 непреходни ценности. Сред тях са девет български обекта - Боянската черква, Мадарският конник, Казанлъшката тракийска гробница, Ивановските скални черкви, Рилският манастир, Старият Несебър със своите 42 черкви, Националният парк "Пирин", Биосферният резерват Сребърна и Тракийската гробница край село Свещари. Четири български чудеса на културата, включени в списъка, са плод на българската християнска цивилизация.

Изложбата „България в блясък” включва 67 фотопана с размери 180/126 см и още двадесетина миниатюри на православни икони и манастири с размери 50/30 см. Фотопаната представят български обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО – манастири, най-прекрасни православни икони от Самоковската, Тревненската и Банската школа. Мотото е „Да включим още български обекти в списъка на ЮНЕСКО”.

Експозицията гостува успешно у нас и в чужбина. Видяна от евродепутати и еврокомисари в залите на Европейския парламент в Брюксел, в Берлин, Мюнхен и Ереван и др. За 30 месеца фотосите са гостували на 31 места в Европа, Азия и България. Варна е 32-та „спирка”, след което изложбата ще бъде видяна в Благоевград, Букурещ, Братислава, Канбера, Чикаго. Мнозина подеха посланието на автора в списъка на ЮНЕСКО по достойнство да бъдат включени още български обекти. Общественици от Самоков и Трявна събраха подписки.

 Посланиците на много страни изразиха възхищение и надежда за развитие на сътрудничеството в областта на културата и културния туризъм.

„Съкровищата, с които разполага България, засилват моята убеденост в значението на инициативата, свързана с културния туризъм и едно проучване, изготвено от Италия, за българските културни забележителности", пише посланик Стефано Бенацо.

„Благодаря за изключително интересната експозиция „България в блясък". Иконите и пейзажите от българските манастири по забележителен начин представят богатото културно наследство, впечатляващата красота и християнските традиции в България" споделя австрийският посланик Клаус Фабиян.

„Благодаря за „България в блясък" За мен има изключителна стойност. Това е един спомен от България, достоен подарък за личности на най-високо равнище", казва бразилският посланик Пауло Воловски.

След кратката реч г-н Пейков раздаде за спомен от изложбата по една икона на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, на г-н Раев, благодарейки за любезното съдействие от страна на Фестивалния комплекс.

Събитието завърши с моноспектакълът „Греховната любов на зографа Захарий” на актьора Детелин Кандев по едноименната повест на Павел Спасов с режисьор е Петър Митев. Чрез предсмъртната изповед на иконописеца пред съвестта му и пред свещеника актьорът ни преведе през целия духовен и емоционален живот на известния зограф.
Макар и с измислен сюжет пиесата спомогна много за духовното осмисляне на изложбата, оставяйки на съвестта на зрителя изборът - грешна или свята е любовта на зографа Захарий.

 

 

 DSC00017 Всемирното Православие - ФОТОИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЯ В БЛЯСЪК”

 

 

DSC00019 Всемирното Православие - ФОТОИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЯ В БЛЯСЪК” 

 

DSC00027 Всемирното Православие - ФОТОИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЯ В БЛЯСЪК”

 

DSC00031 Всемирното Православие - ФОТОИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЯ В БЛЯСЪК” 

 

DSC00032 Всемирното Православие - ФОТОИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЯ В БЛЯСЪК” 

 

DSC00039 Всемирното Православие - ФОТОИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЯ В БЛЯСЪК”