P1280466 Всемирното Православие - Празникът  на  "Св. прмчк. Прокопий Варненски"

     На 25 юни 2011 г. в храм „Св. прмчк. Прокопий Варненски” бе отслужена и архиерейска Света литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Велкопреславски митрополит Кирил, и Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан.

В светата служба взеха участие и архиерейските наместници на гр. Шумен – ст. св. ик. Димитър Николов и Търговище - ст. св. ик. Славчо Проданов, гостите архимандрит Закхей – представител на Православната църква в Америка при Московския патриарх, архимандрит Атанасий – представител на Българската православна църква в Атина, както и свещеннослужители от гр. Варна и епархията.

 

Празника на преподобномъченика бе уважен и от министър председателя на Република България – г-н. Бойко Борисов, който от своя страна обеща до следващия храмов празник да бъде довършена криптата при храма с помощ в размер на 150 000 лева, които ще бъдат от следващия бюджет.

До този момент правителството е отпуснало помощ за храма в размер на 10 000 лева а ПП – ГЕРБ са дарили 5000 лева.

Г-н Борисов бе награден от Негово Високопреосвещенство с грамота за спомоществувателство за изграждането на новия храм на Варна, уникална значка и икона с образа на „Св. Прокопий” както и дървен кръст. Отличени бяха и кмета на гр. Варна – г-н Кирил Йорданов, представители на местната власт, и частни дарители.

След светата служба - представителя на на Руската православна църква в Америка – архимандрит Закхей подари на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил икона с лика на Св. преподобни Герман – първия мисионер в Аляска.

В 11:30 ч. се състоя и литийно шествие около храма водено от Представителния оркестър на Военноморските сили на гр. Варна, като непосредствено след него бе отслужен и празничен водосвет от Негово Високопреосвещенство.

По късно гостите от Америка и Гърция посетиха и Катедарлния храм „Св. Успение Богородично”, манастира „Св. Св. Константин и Елена”, храм „Св. Атанасий” и старинен храм „Св. Успение Богородично”.
Храм "Св. Прокопий Варненски"
гр. Варна, 25 юни 2011 г.

 

Снимки от събитието  можете да разгледате тук