13623.m250 Всемирното Православие - ВЪВ ВАРНА ЩЕ СЕ СЪСТОИ СРЕЩА НА СВЕТИЯ СИНОД И МЮФТИИТЕ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ВЕРОУЧЕНИЕ В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩАДо края на годината във Варна ще се състои среща на Светия синод и мюфтиите от цялата страна във връзка с предложението за въвеждане на вероучение в българските училища, каза варненският и великопреславски митрополит Кирил.
Идеята е възникнала по време на среща с новия районен мюфтия на Варна Танер Вели, който е бил представен официално на митрополит Кирил от мюфтията на Добрич Билял Дарджан. Митрополит Кирил съобщи, че представителите на мюсюлманското вероизповедание са казали, че въвеждането на вероучението е насъщен проблем за всички вярващи, защото обучението на децата в неделни училища не е достатъчно. Това мнение изрази и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, когато гостува във Варна за откриването на Районното мюфтийство. Според него децата трябва да учат религия, която се преподава под контрола на Министерството на образованието, младежта и науката. Въвеждането на тази дисциплина можело да допринесе много за намаляване на насилието в цялото общество. Варненският и великопреславски митрополит д-р Кирил ще обсъди със Светия синод идеята и след съвместната среща на двете вероизповедания те ще изпратят общо писмо до правителството с настояване за въвеждане на вероучението.

Въвеждането на религиозно обучение като задължителен предмет в средното образование за пореден път бе обсъдено и през третия ден от Седмицата на православната книга. Тя продължи със семинара „Духовната просвета и катехизация в Църквата". Работна и дискусионна сесия обсъди темата „Организация, методи, форми и съдържание на православнaтa катехизация и въцърковяване на деца и младежи". Представен бе опитът в Сърбия и други страни. За разлика от почти всички европейски държави само в България години наред се говори за въвеждане на вероучение, но не се стига до конкретно решение. Отчетено бе, че и в подготвяния нов закон за образованието също не се взема под внимание предложението на църквата, на преподаватели, на обществеността.

В пленарната зала продължиха дискусиите при вход свободен за гражданите. Представена бе дейността на радиото на Белградско-карловачката архиепископия „Слово љубве" (Слово на любовта) от свещеник Вукашин Миличевич, главен редактор на официалното радио на Сръбска православна църква.