Mitr.%20Kiril Всемирното Православие - Във Варна се провежда Седмицата на православната книга

В понеделник, 5 септември 2011 г. , в зала "Пленарна" на Община Варна беше открита Седмицата на православната книга.

Тринадесет години проявата е част от културния живот на Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят.

Седмицата бе открита от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Събитието уважи и Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан.

С кратко встъпително слово протойерей Василий Шаган представи тазгодишния форум, темата и целта му. Представи също и поканените гости, книгите и мероприятията, които ще се проведат.

Заместник-кметът на гр. Варна, г-н Коста Базитов, приветства присъстващите, като благодари за успешното взаимодействие между двете институции - Църква и власт.

По програма лекция на тема „Подвигът в Христа и носенето на кръста в съвременния свят” трябваше да изнесе архиепископът на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор. Поради неотложни ангажименти Негово Блаженство не можа да присъства на откриването. Приветствено слово от негово име бе отправено от протойерей Пламен Тодоров. Поздравителен адрес бе изпратил и началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", капитан I ранг проф. двн Боян Медникаров.

Денят приключи с представянето на книгата „Митрополит Симеон, съчинения том 1” от Емил Димитров. Тя излиза с моралната и финансова подкрепа на Варненска и Великопреслaвска митрополия.

Програмата на Седмицата на православната книга за 6 септември продължи със семинар „Духовната просвета и катехизация в Църквата”. Темата на пленарната сесия тази година е: „Православнaтa катехизация в условията на съвременната глобализация и космополитизъм”.

В 18 ч. в зала "Пленарна" на Община Варна г-н Дарин Алексиев – преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, представи книгите „Духовна азбука” на св. Димитрий Ростовски и „Мисли за всеки ден от годината” на св. Теофан Затворник. Особен интерес сред слушателите предизвикаха нови факти около живота на св. Димитрий Ростовски.

Поради неотложни ангажименти Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий бе възпрепятстван да присъства на сесията и да изнесе своята лекция „Покаяние и изповед”.

На негово място свещеник Вукашин Миличевич, главен редактор на официалното радио на Сръбска православна църква, представи дейността на радиото на Белградско-карловачката архиепископия „Слово љубве“ (Слово на любовта).

На 7. 09. 2011 г. (сряда) от 9 ч. сесията ще продължи със семинара „Духовната просвета и катехизация в Църквата”, който ще се проведе в зала „Пресцентър” на Фестивалния и конгресен център, Варна.