sednka%200 Всемирното Православие - ТРАДИЦИОННА ВАРНЕНСКА СЕДЯНКА

На 20 и  21 ноември 2011 г. в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” празника Въведение Богородично се отбеляза по някогашния традиционен начин на забавление в българската култура – седянката.

„Седянката е тържество за всеки българин, стар и млад. Всеки отива да се научи или да научи другите, да се весели, да пее, да играе и да поприказва с другарки и приятелки. Момците и момите слушат разказите на старите и тия разкази им служат като закон – пътеводител в живота. Старите разказват това, което знаят по народното предание, което са им разказвали техните деди и което са пазили свято без изменение в своята памет… На седенките излизат на показ всички вярвания, тук е цялата българска литература, тук е школата, в която се възпитава младото поколение.”- пише Любен Каравелов

Този вид събирания и веселби са изчезнали през средата на миналия век. Сега могат да се видят единствено на сцената, където се показва живота на нашите предци през призмата на актьорското майсторство и хореографията. Целта на това събитие е да се създаде алтернативно място и начин за забавление на младите хора, които обичат българската фолклорна музика и танци. С този проект се цели да се свържат допирните точки на Православието, българският фолклор и съвременната култура.

Духовно-просветният център към “Св. Архангел Михаил” организира “Традиционна варненска седянка” с елементи от народната култура и православното християнство, съчетани със съвременните въпроси на семейството и общността. Седянката се провежда за втора поредна година с подкрепата на Община Варна и фондация „Човек на Фокус”

Празникът започна още на 20 ноември (неделя) с кръшно хоро пред храм „Св. Николай Чудотворец” след света Литургия. В това хоро, което поведоха танцова школа „Колеви”, взеха участие миряни от всички църковни енории в гр. Варна. В 11:00 часа негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил откри официално втората поред Седянка, заедно с прот. Василий Шаган – председател на църковното настоятелство при храма. Празненството продължи с Традиционна седянка представена от група за автентичен фолклор от с. Тополи, които се опитаха да покажат автентично, как навремето се е провеждала тя. След това беше раздаден зеленчуков курбан, за разлика от традиционния рибен, защото самият празник още не беше настъпил. Бяха показани и различни видове хляб, питки и погачи, които бяха раздадени за здраве. Участие в импровизираната седянка взеха и деца от неделното училище при храма, както и гости от други храм от неделните училища, като имаше и представители от Каварна дошли с отец Василий Селемед.

В 14:30 ч. проявите продължиха с дискусия на тема „Семейството на Фокус” – размяна на гледни точки на тема: Трудностите за християнското семейство днес”. Участие в дискусията взеха Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, прот. Василий Шаган. прот. Теодор Стойчев, както и много миряни, различни представители на неправителствени организации и др. Специален гост беше доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет.

След празничната вечерня в храм "Св. Архангел Михаил" гр. Варна, програмата за деня приключи в 18:00 ч. с концерт на Ансамбъл за старинна българска музика „Юлангело”. Тя е създадена от трима бивши ученици на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”. Вокалната формация е участвала на престижни музикални фестивали, в официални събития на ЮНЕСКО и Европейския съюз.

Празникът 21 ноември - Въведение на Пресвета Богородица в храма – Ден на християнското семейство и християнската младеж започна със Божествена света литургия в морския храм “Св. Николай Чудотворец”. Следобед беше представен „Урок по родолюбие”, по идея на Силвия Димчева, от ученици от клуб „Ценности” при Варненска търговска гимназия. Темата беше „Възраждането - нашето духовно възкресение - личности, идеи, послания”. Като част от урока гостите видяха и една много добра и изчерпателна мултимедия по тази тема. Проявите на Седянката завършиха с концерт на група “Точка БГ” - Акустичен проект за нови градски песни в Духовно-просветен център „Св. Арх. Михаил” от 18.00 ч. Макар и в намален вид певците Зорница Попова (вокал), Тодор Янкулов (китара, вокал) и Пламен Сивов (китара, вокал) създадоха неповторима обстановка в която изпъкна песента като уникално съчетание на музика и текст - едно завръщане към всичко онова, което сме загубили във века на електронното звучене и компютрите. Накрая на представлението въодушевен от хубавата музика митрополит Кирил заедно с госта от Видинска епархия – архим. Антим изпяха под съпровода на китара една песен за вярата - "Кандилчице" и така сложиха завършек на хубавия празник.

Така се направи опит „Седянката” да е място, където всички да сме заедно и равни един с друг, като всеки от нас да участва пълноценно по начин, който е типичен за него самия. Днес хората от църквата са започнали да усещат силен контраст между християнството и съвременната масова култура. Затова е „Седянката” е именно мястото да се поучим от българската традиция, която като цяло, е възпроизвеждала именно културата извън литургията, като периферия и отражение на Царството Божие. Всеки един детайл в бита и ежедневието е бил. централизиран „во Христа”. Ние трябва да използваме този принцип и да се опитаме да го пречупим през съвременните условия в които живеем. Това е от голямо значение днес, за всички нас, които трябва да носим неделната благодат в света и да го преобразяваме.

 

  sednka 1.JPG - 32.96 Kb

 

 sednka 2.jpg - 43.94 Kb

 sednka 3.jpg - 28.00 Kb

 

 sednka 4.jpg - 26.31 Kb

 sednka 5.JPG - 50.46 Kb

 

 sednka 6.JPG - 45.34 Kb

 sednka 7.JPG - 46.80 Kb

 sednka 8.1.JPG - 32.46 Kb

 sednka 8.2.JPG - 32.85 Kb

 sednka 9.1.JPG - 31.67 Kb

 sednka 9.2.JPG - 32.83 Kb