a91fb1c825fd10867603caef25fd34e3 Всемирното Православие - МАНАСТИРЪТ „СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН“ КРАЙ ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ ОТБЕЛЯЗА ХРАМОВИЯ СИ ПРАЗНИК (3)В манастира „Св. Пантелеймон“ в местността Патлейна край Велики Преслав Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи св. Божествена литургия в съслужение с много духовници от епархията и гости, както и стотици поклонници, почели храмовия празник.

Празничността на този ден бе възпълнена от награждаването с офикия архимандрит на игумена на манастира йеромонах Константин. Митрополит Йоан оцени високо неговите усилия за възобновяване на духовния живот в тази древна света обител.

В местността Патлейна има два манастира с името „Св. Пантелеймон“. Единият е построен през 9 в. от св. цар Борис Покръстител. В него са били първите богослужения на светите Климент и Наум Охридски, на Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър.

Съществува хипотеза, че гробът на св. цар Борис Покръстител е там. Строителството на новия манастир е започнало при цар Борис III. Той е трябвало да бъде подобно копие на манастира от 9 в. и негово духовно продължение в нашето съвремие. Но след 1989 г. сградата е оставена да се разрушава. Вандали са откраднали всички материали, които са имали стойност. Приснопаметният дядо Кирил е откупил сградата на много висока цена и на 28 юли 2012 г. в нея е отслужена първата св. литургия.

Новопроизведеният архимандрит Константин, който е светогорски монах, е поканен от Св. Синод на Българската православна църква да се завърне в България и да подпомогне духовния живот в този край. И той действително полага много енергия, всеотдайност и сили за възстановяване на духовния живот тук, а това привлича много християни от района.

Сега сградата на манастира се нуждае от сериозен ремонт, който се налага да започне от покрива. Дядо владика сподели, че митрополията ще отпусне средства за ремонта, но са нужни и дарители.

Ако желаете да помогнете за възстановяването на светата обител, банковата сметка е: IBAN: BG86FINV91501216248695. Първа инвестиционна банка. Манастир Св. Пантелеймон. Основание за дарението: целево, за ремонт на манастира.

Снимка: Радио Шумен