800px-Bulgaria-Varna-02 Всемирното Православие - ВАРНА ПОСРЕЩНА ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА НИКОЛАЙ II

Тържествена литургия почете паметта на избитата от болшевиките императорска фамилия

С тържествена литургия бе посрещната иконата на светите император Николай Втори и неговото семейство „Царствените страстотерпци" в храм-паметник "Св. Успение Богородично" във Варна.

Иконата е копие на тази, която се съхранява в църквата „Св. апостоли Петър и Павел" в Петерхоф и е дарена на катедралния храм на Варна. Гостуването на светинята е по инициатива на варненския митрополит и Наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква Кирил. Инициативата е с личното благословение на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и на Санктпетербургския митрополит Владимир.

Чудотворната икона пристигна с делегация от Санкт Петербург, водена от викария на митрополита Негово преосвещенство епископ Мстислав, и вицегубернатора на града Василий Кичеджи.

Император Николай Александрович е ктитор на катедралния ни храм - през 1901 г. са били дарени 42 по-малки и 3 големи икони, а през 1904 г. още осем икони за средните и северните врати на иконостаса.

Последният руски император Николай II и неговото семейство са избити от болшевишката власт и са канонизирани за светци от Руската православна църква през 2000 г. Тази година Русия отбелязва с множество мероприятия 400 години династия Романови. Архиерейската света литургия в "Св. Успение Богородично" ще почете паметта на новите руски мъченици, загинали за вярата по време на атеистичния режим.

Катедралният храм „Успение на Пресвета Богородица" в град Варна е първият паметник, издигнат в памет на руските воини и всички загинали за Освобождението на България в Руско-турската война. Църквата е уникална с това, че е посветена и свързана с императрицата-майка на императора освободител - Мария.

 

Кэм първоизточника  http://www.vsekiden.com