307-398-uspenie-bogorodichno-bozhiiata-majka-praznik-imen-den-mariia Всемирното Православие - УСПЕНИЕТО НА БОЖИЯТА МАЙКА СЕ ЧЕСТВА И КАТО ДЕНЯТ НА ВАРНА (новини България) На 15 август, когато Църквата чества Успението на Божията майка, варненци отбелязват и Деня на Варна от 1993 година насам.

По традиция празникът започна с тържествена Литургия и благодарствен молебен, отслужени от Варненския и Великопреслвски митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успение Богородично”, където се събраха много хора. На Литургията присъстваха и официални гости, както и чуждестранни делегации от побратимени на Варна градове. След богослужението, миряните, предвождани от митрополит Кирил, излязоха с чудотворната иконата на Божията Майка „Умиление”, която се съхранява в другия храм - построен през 17 в. и носещ името на днешния празник, и с литийно шествие обиколиха катедралата.

 

С благословението на митрополит Кирил беше отправена специална молитва за освобождаването на капитан Светлозар Собаджиев, задържан повече от година в Панама.

Празничната програма продължи с тържествено издигане на знамето на Варна на площад „Св. св. Кирил и Методий“.

По-късно премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на храм „Свети Прокопий Варненски”. Храмът се строи от няколко години най-вече със средства от дарения.

Министър-председателят обеща помощ за довършването на храма и до началото на зимата той да бъде изолиран от вода и влага. Бойко Борисов обясни, че правителството е отпуснало около 45 млн. лева за строеж на храмове в цялата страна. Последната сума е 100 000 лева за довършване на катедралния храм в Ловеч.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил разведе министър-председателя из църквата, като в криптата всички заедно изпяха „Многая лета”. Общата разгърната площ на храм „Свети Прокопий Варненски” е 3000 кв. метра. В храма са предвидени места за развитието на различни видове спорт, както и църковно православно училище. Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че правителството ще продължи да помага за изграждането на православни църкви в цялата страна.

photo_verybig_947728 Всемирното Православие - УСПЕНИЕТО НА БОЖИЯТА МАЙКА СЕ ЧЕСТВА И КАТО ДЕНЯТ НА ВАРНА (новини България)

 

 

 

 

 

 

15 август 2012 22:48, Варненска и Великопреслaвска митрополия

По материали от интернет - текст и снимки: Агенция Фокус, БНТ, Дарик