gerb Всемирното Православие - ОСЕМНАДЕСЕТА КМЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА “ЕВРОПЕЙСКИ ГРАДОВЕ СРЕЩУ НАРКОТИЦИТЕ”, ГР. ВАРНА (новини България) На 12 и 13 май в гр. Варна се проведе 18-ата кметска конференция на организацията “Европейски градове срещу наркотиците”. На откриването присъства Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

В нея участие взеха повече от 150 представители на 40 общини от 17 държави.

 

По време на конференцията бяха изнесени общо осем презентации, три от които бяха от България. Едната презентация показа работата на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими (ПЦДОН) „Св. Боян Енравота” гр. Варна.

 

Свещеник Михаил Манев - административен директор, и г-н Стефан Христов – управител на Православния център, представиха успешната, повече от десет години, работа с наркозависими. Интерес към дейността им беше проявен както от чужди организации, така и от Националния център по наркомании – гр. София.

.......

Православен център за духовно обгрижване на наркозависими (ПЦДОН) „Св. Боян Енравота”

Центърът се намира в гр. Варна, р-н Аспарухово, в двора на православния храм „Св. цар Борис”. Разполага със спално помещение, чийто капацитет в момента позволява приемането на петима зависими от психоактивни вещества лица, санитарни и кухненски помещения.

Въпреки помощта, която се оказва от Варненска и Великопреславска митрополия, Православният център е почти на самоиздръжка и се нуждае от нашата помощ. Даренията могат да са финансови по банков път:

Банкова сметка: 1007110207

IВАN: ВG46 ВFТВ 7630 10 07 11 02 07

ВIC код: ВFТВВGSF

Булбанк, клон централа, пл. Cвета Неделя 7

Получател: Православен център за духовно обгрижване на наркозависими лица “Св. Боян Енравота - Първомъченик Български”.

Както и в брой на адрес:

гр. Варна,

ул. "Парижка комуна" 26, офис 12

За: Православен център за духовно обгрижване на наркозависими лица “Cв. Боян Енравота - Първомъченик Български”

(Виж повече за Центъра на: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=varna_diocese_organizations.xml#enravota

И в сайта на Центъра: http://www.pcdon.org/site.php/center)

Както и „Малки истории” по БНТ: Историята на две момчета от Православния център за духовно обгрижване на наркозависими в гр.Варна:

http://bnt.bg/bg/productions/120/edition/12374/malki_istorii_17_fevruari_istorijata_na_momcheta_ot_pravoslavnija_centyr_za_duhovno_obgrijvane_na_narkozavisimi

............

Организацията “Европейски градове срещу наркотиците” (ECAD)

ECAD обединява 262 общини от 31 държави, амбицирани да отстояват принципите, заложени в Конвенциите на ООН за борба с наркотиците. Централата на организацията е в гр. Стокхолм, Швеция. Кметските конференции се провеждат всяка година. Представят се успешни практики за превенция и лечение и се вземат решения за формирането на политики за намаляване на търсенето и предлагането на наркотици.

Варна е първият град в Източна Европа, който поема домакинството на срещите от този формат, обясни зам.-кметът доц. Христо Бозов. Варна е част от ECAD от 2002 г. и е избрана за домакин, тъй като се е доказала като град, сериозно ангажиран с превенцията срещу наркотиците особено сред младите хора. Към добрите практики се числи и Православният център за духовно обгрижване на наркозависими (ПЦДОН) „Св. Боян Енравота”.

По време на конференцията стана ясно, че България е на едно от последните места в Европа по употреба на дрога. Това заяви Йорген Свиден, изпълнителен директор на организацията. Най-засегнати са Дания, Чехия, Испания, Великобритания. По думите на Свиден в цяла Европа най-широко е разпространението на канабиса. Това според него е сериозен проблем, защото от пушенето на марихуана не се умира както от хероина, но се развива сериозна зависимост. Той уточни, че тенденцията през последните години във всички европейски държави е синтетиката да измества хероина.

ECAD е категорично против легализирането на т. нар. мека дрога, каза президентът на организацията Джим Кор. Той коментира, че основната задача на властите - държавни и местни, е превенцията, но и създаването на бази, където да се провежда лечение на тези, които вече са се пристрастили. Училищата имат изключително важна роля, каза Кор. Според него в тях темата за наркотиците не бива да се разглежда периодично и формално, а да залегне в учебните програми и по тези проблеми да се говори всяка седмица.