1329637625_ikona-bogorodicy-vsecarica-pantanassa Всемирното Православие - КОПИЯ НА ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРИСТИГАТ В ГР. ВАРНА

С благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” във Варна ще пристигне копие на чудотворната иконата „Всецарица” от манастира Ватопед на Света Гора. Тази икона е дело на иконописец - монах от Света Гора- Атон. Той е изписал две точни копия на чудотворната иконата „Всецарица” за храмове в света, които пожелаят да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. 

Едната икона е взета за храм в Русия, а другата потегля за България. По благословението на игумена на Ватопедския манастир архимандрит Ефрем, копието на чудотворната икона предназначено за варнеския храм е било поставено до ориганала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дена иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към „Всецарица”.

Чудотворният образ на Божията Майка „Всецарица” се почита както на Атон, така и далеч зад неговите предели. „Всецарица” има благодатта да изцелява болни от рак- най-страшната от всички болести на съвременното човечество. Известни са безчислени случаи, когато хора заболели от рак, се изцеляват след молебен пред иконата на Божията Майка Всецарица. Пред този чудотворен образ се молят също и за избавяне от магии, зависимости на децата от алкохол и наркотици. Много чудеса с молитви пред иконата «Всецарица» са станали през последните години в Гърция, Русия, Сърбия и Украина.

Заедно с „Всецарица” пристига и копие на Молдовската чудотворна икона на Св.великомъченик Георги от Зографския манастир на Света Гора. Тя е подарък от братството на манастира за варненския храм „Св. Атанасий”. Нейния обков е ръчна изработка. По поръчка на църковното настоятелство, специално за тези икони са изработени дърворезбовани рамки.

Копията на чудотворните икони ще бъдат посрещнати тържествено на 21.11.2014 г. от 8.45 ч. в Катедрален храм - паметник "Успение Богородично" гр. Варна от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. По време на празничната литургия те ще бъдат изложени за поклонение. След това от 11.00 ч. с литийно шествие ще бъдат занесени в храм „Св. Атанасий”, където ще се отслужи акатист пред иконата Св. Богородица „Всецарица” от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и свещеници от град Варна.

Иконите са предназначени за храм „Св. Атанасий” и ще бъдат поставени от дясната и лявата страна една срещу друга при влизане в Божия дом. Всяка сряда от 17.00 часа свещениците ще отслужват акатист пред иконата Св. Богородица „Всецарица” за страдащите от онгологични заболявания, различни зависимости, за укрепване във вярата, духовна подкрепа и спасение на православните християни.Кратка история на Чудотворната икона на Божията Майка, наричана „Всецарица”

Празник на иконата

18 август
     Чудотворната икона на Божията Майка, наричана «Всецарица» (на гръцки език – «Пантанаса») се намира на Света Гора Атон близо до северо-източната колона на съборния храм на Ватопедската обител, вляво от Царските врата. Тази неголяма по размери икона (XVII в.), според преданието, била благословението на атонския старец Йосиф Исихаст към учениците му.

На иконата е изобразена Пресвета Богородица в алена одежда, седяща на царски трон. В скута и е Богомладенеца Христос със свитък в лявата си ръка и благославяща десница. С дясната си ръка Богородица показва към Своя Царствен Син, като към Спасител на света. На заден план са изобразени архангелите Михаил и Гавриил, които с благоговение осеняват с крилата си Пречистата Дева. Тази икона се отнася към иконографския тип Панахранта, което в превод от гръцки език означава «Пренепорочна», «Пречиста». Всемилостива е второто название на иконите на Богородица от този тип. Общ признак при тези икони е това, че Богородица се изобразява седяща на престол с Младенеца Христос на колене. Тронът символизира царственото величие и слава на Божията Майка, най-съвършената от всички родени на земята.

 

От разказа на стареца Йосиф Исихаст се знае за първото чудо, станало пред образа на «Всецарица». Веднъж някакъв юноша влязъл в храма и поискал да се поклони на иконата, но внезапно лицето на Божията Майка блеснало като мълния, и невидима сила съборила младежа на земята. Изправяйки се, юношата със сълзи на очите признал на монасите, че води небогоугоден начин на живот и се занимава с магии. Той дори дошъл във Ватопедската обител, за да провери силата на своята магия върху светите икони. Чудесната намеса на Богородица завинаги отвърнала юношата от магиите, накарала го да промени начина си на живот и да стане богобоязлив човек.