"Св. Богородица - Проговорившая" - дар от Атон за храм "Св. Николай Чудотворец", гр. Варна

 

01 Всемирното Православие -   ДВЕ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯНа 15 май 2014 г. от храм „Св. Архангел Михаил“, Варна, беше пренесена с литийно шествие от варненски свещеници дарената от братството на манастира Зограф копие на чудотворната икона на св. Богородица - „Проговорившая” (Проговорила). Светинята е дарение за храм “Св. Николай“, Варна, със съдействието на родения в града светогорски монах Даниил.

 

Чудотворната икона на Пресвета Богородица - "Проговорившая", се намира в олтара на съборния храм "Св. вмчк. Георги" в Зографския манастир, който е построен през XVIII в. За нея преданието говори, че е стояла на същото място, на което е сега, още преди построяването на храма. На мястото на сегашната главна е имало друга църква, издигната още през XV в. В старата църква е имало стенопис на света Богородица, пред която кандило е палил всеки ден клисар на име Козма. Монахът се молил на Богородица да му покаже пътя към спасението.

Така, молейки се на Божията Майка, един ден Козма чува глас от иконата, който казва: "Кажи му, Майко, да отиде в пещера и там да се спасява". Всъщност Младенецът е проговорил на Света Богородица и е казал Козма да поеме пътя към отшелничеството. След като получил благословията на игумена, монахът отишъл в пещера недалеч от Зографския манастир. Там в пост и молитва Козма прекарал част от живота си и придобил дар на чудотворство и прозорливост. Извършил е много чудеса, и е бил свидетел на такива. Дори е видял света Богородица в Света гора като игумения. Това се случило на панигира (престолния празник) на манастира "Ватопед". Козма видял жена, която помагала, но и давала наставления на монасите. Монахът се учудил да види жена в Света гора, а още повече, че тя ръководела и наставлявала. След случилото се Козма се изповядал пред своя духовен наставник, който му казал: "Ти не си видял просто обикновена жена. Ти си се сподобил да видиш света Богородица като игумения". Със своята прозорливост и чудотворство Козма става един от големите светогорски светии.


02 Всемирното Православие -   ДВЕ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 


Празник на "Св. мъченик Райко Шуменски"


12 Всемирното Православие -   ДВЕ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

На 14 май 2014 г., когато се чества паметта на св. мъченик Райко Шуменски, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи божествена света Литургия в храм "Св. Три Светители" - град Шумен.

В светлото празнично богослужение взеха участие архиерейският наместник в Шумен - свещеноиконом Димитър Стойков, свещ. Емил Павлов – председател на църковното настоятелство на храма, иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия, протойерей Василий Селемет, протойерей Красимир Капитанов, протоиерей Дончо Александров, протойерей Андрей Стефанов, йеромонах Константин Вергов, свещеник Васил Василев, свещеник Иван Павлов, свещеник Емил Павлов, дяконите Любомир Георгиев и Стефан Николов.

След светата Литургия бе извършено и литийно шествие с иконата на Св. мъченик Райко Шуменски.

По-късно митрополит Йоан посети и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, където се срещна с управата на учебното заведение и представители на катедра "Теология".

+++

Св. Райко Шуменски е бил известен златар и православен християнин. Един ден богат мюсюлманин повикал Райко в дома си за поръчка. Една от ханъмите посрещнала младия златар и виждайки неговата младост, пожелала да го отведе в стаята си, но той не приел. Ядосана, тя се развикала и го обвинила, че я е нападнал. Богатият мюсюлманин обещал на Райко, че няма да бъде наказан стига да приеме мюсюлманството, но младежът отговорил: „Нищо не съм направил, дойдох тук, за да донеса поръчаните накити”. Думите му обаче не били приети за истина и отново му било предложено да приеме мюсюлманството. Бъдещият мъченик отново отказал и отвърнал: „Аз съм християнин и християнин ще си умра”. Не успявайки да го съблазнят с всякакви материални облаги и почести., го предали на жестоки мъчители, които рязали на ленти кожата на тялото му и я посипвали със сол. След всеки следващ отказ да приеме чуждата вяра бил подлаган на все по жестоки, и по-жестоки мъчения. Но св. Райко не се отказал от вярата си и приел мъченическия венец през 1802 година.

Старинна икона на светеца небесен закрилник на град Шумен е запазена и до днес в храм „Св. Възнесение”, където вярващите преклониха глава пред достойния му пример!


11 Всемирното Православие -   ДВЕ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

 

 

 

 

 

Приветствено слово на Негово Високопреосвещенство