2013-02-18-4554-700x393 Всемирното Православие - ИЗЛОЖБА НА ПРАВОСЛАВНИ ИКОНИ БЕ ОТКРИТА ВЪВ ВИДИННа 18 февруари от 17:30 ч. в Галерията на Търговски център – Видин /МОЛ/, ет. 1., във връзка с обявяването на 2013 г. за Видинска епархия за година на „Блаженствата“, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит ДОМЕТИАН, Видинска света митрополия, Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ и Православен духовен център организираха и откриха ИЗЛОЖБА на православни икони, изработени в иконописното ателие на Клисурския манастир  от монахините, населяващи светата обител.

 

2013-02-18-4517 Всемирното Православие - ИЗЛОЖБА НА ПРАВОСЛАВНИ ИКОНИ БЕ ОТКРИТА ВЪВ ВИДИНИзложбата бе открита с молитвено песнопение, след което, архимандрит Поликарп предостави думата на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан да благослови начинанието и да отправи своя архипастирски благослов към вярващите християни от Видин. Митрополит Дометиан благослови начинанието и пожела на гражданите на Видин да се ползват духовно от предоставената им духовна възможност да се запознаят и докоснат до монашеския труд, чрез който да вдъхновят себе си към истинско съзерцание и духовен напредък.

Към събралите се гости духовно слово отправи и Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия и духовен наставник на сестринството на манастира. Той изтъкна важността от почитането на светите икони и даде пример, чрез който всеки, почитащ светите изображения, не почита материята, а първообраза, нарисуван на дървото. Това е като майка, която прегръща и цени снимката на своите деца, тя не почита хартията, а образа, първообраза – нейните скъпоценни деца, които е родила и отгледала. Тук, в този случай не може да има идолопоклонство, както някои християнски течения обвиняват Православната Църква, а е един акт, чрез който ние се вдъхновяваме и съединяваме визуално с Твореца или образа на събитие или светец, изписан на иконата.

Иконната сбирка бе представена от майка Таисия, игумения на светата обител, която подчерта, че представените икони са изписани по примера и традицията на Охридската иконописна школа. Всички образи, както и технологията е продължение на охридските майстори иконописци и творци.

След приветствията от страна на духовенството, архимандрит Поликарп предостави думата на г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, която поздрави присъстващите от името на г-н Цветан Асенов, областен управител на Видин и изтъкна важността от такива духовни събития, чрез които да се повдига духовното у нашия народ, за да има смисъл в живота и стремеж към духовно извисяване.

Изложбата бе открита и предоставена възможност гостите да я разгледат, както и да разговарят със сестрите монахини, които с желание и охота споделяха за своя живот и монашеско ръкоделие.

Изложбата ще остане във Видин до 3 март 2013 г.

Богат снимков материал от събитието можете да рзгледате на сайта на Видинска митрополия тук:

http://vidinskamitropoliya.com/gallery/%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8/