mitropolit-dometian2 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВО ПО ПОВОД ЮБИЛЕЯ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

Миналата година Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан навърши 80 години и 25 години от избирането и утвърждаването му на Видинския епархийски престол. По този повод Светия Синод на БПЦ-БП и за големите му заслугите си към Българската православна църква го отличи с орден „Св. цар Борис“. Отличие, което има само първа степен и с което до тогава са награждавани само предстоятели на поместни православни църкви и държавни глави. Митрополит Дометиан стана първият български архиерей получил това високо отличие.

Поради кончината на 6 ноември на приснопаметния патриарх Максим, тържеството по повод юбилея на митрополит Дометиан, което бе организирано за 11 ноември, бе отложено и тази година неговите събратя архиереи на БПЦ начело със Светейшия патриарх Неофит, клира и миряните на Видинска епархия ще имат възможност да поздравят Негово Високопреосвещенство с достойно изживените, вече 81 години, 26 от които като Видински митрополит.

Програмата по тържественото отбелязване на годишнините на митрополит Дометиан ще започне на 9 ноември в 17 ч. с вечерна служба в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, на която ще присъства Българският патриарх Неофит.

На 10 ноември от 9,30 ч. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена тържествена света Литургия от Негово Светейшество патриарх Неофит и членовете на Светия Синод. Патриарх Неофит ще подари на своя събрат архиерейски омофор с епатрахил.

Митрополит Дометиан е роден а 11 ноември 1932 г. в с. Хасовица, Смолянско в семейство на свещеноиконом Василий Топузлиев. Има трима братя и една сестра. Сестрата е най-голяма, завършва учителския институт, но почива едва на 40 години. Митрополит Дометиан е второто дете в семейството, третото - Делян, е художник; отец Милко, служи в храма в Банкя, край София и отец Благой, който също е свещеник, сега в Ню-Йорк, САЩ. Целият живот на митрополит Дометиан е свързан с Църквата и е служение на Църквата. А неговата най-голяма гордост и придобивка са многобройните му духовни чеда, голяма част от които служат и се подвизават във Видинска епархия, а други - извън нея.

Патриаршеско и синодално приветствие

до Видинския митрополит Дометиан

по повод 81-вия му рожден ден

„Благословен да бъде Господ всеки ден!

Бог ни възлага бреме, но Той ни и спасява”

(Пс. 67:20)

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа Владико,

С радостен трепет в сърцата и молитвени благопожелания се обръщаме към Вас днес – лично от Наше име и от името на всички Ваши събратя, митрополити от Светия Синод на Българската православна църква – с приветствие по повод богоблагословения Ваш осемдесет и първи рожден ден – личен и на богодаруваната Ви Видинска епархия празник: ден на неподправена духовна радост и дълбока благодарност към Всеподателя Бога, задето в лицето на Ваше Високопреосвещенство ни е удостоил с такъв ревностен в подражанието на Господа събрат, достоен съслужител пред Божия престол, пример за подражание от всички, посветили себе си на делото на Църквата и нейната спасителна мисия!

 

Всички ние – Свещеноначалие, клир и църковно изпълнение на богохранимата Българска православна църква, Българска Патриаршия – добре познаваме неуморните Ви усилия и Вашата ревност в съграждането на Божия дом, на Църквата на Живия Бог (1 Тим. 3:15), на която от младини посветихте живота си и в която преди почти четири десетилетия бяхте поставен за епископ: да пасете Църквата, която Бог си придоби „със Своята кръв” (Деян. 20:28). Познаваме и пастирската Ви мъдрост, с която вече двадесет и седма година сигурно направлявате кораба на богодаруваната Ви Видинска епархия, в която – под Вашите неуморни грижи, въпреки всички трудности и изпитания – всеки ден неизменно се проповядва благовестието на Царството Божие, възнасят се прошения и благодарения и, по Вашите светителски молитви, Господ непрестанно прибавя към Своята Църква „такива, които се спасяват” (Деян. 2:47).

 

Позволете ни, Ваше Високопреосвещенство, в днешния празничен ден, както лично за Вас, така и за ръководената от Вас епархия, а и за пълнотата на Църквата Божия в скъпото ни Отечество - да влезем в радостта Ви, като всесърдечно Ви пожелаем крепко здраве и още много духовни сили в носенето на поетия кръст който Сам Господ Ви е възложил – „за усъвършенствуване на светиите в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12).

 

Нека Бог обилно благоволи над Ваше Високопреосвещенство, над поверения Ви Божи виноград и над всички Ваши духовни чеда, та, подражавайки на Пастира на пастирите, все така да пазите непокътнато стадото (Иоан 17:12), „имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък, върху който цялото здание, стройно сглобено, възраства в храм свет чрез Господа” (Еф. 2:20-21).

 

На многая и благая лета, Високопреосвещени владико!

 

Семейство  

 semeistvo Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВО ПО ПОВОД ЮБИЛЕЯ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

 

Братя 

 bratia Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВО ПО ПОВОД ЮБИЛЕЯ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

Духовни чада 

 4eda Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВО ПО ПОВОД ЮБИЛЕЯ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН