2_(4) Всемирното Православие - ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ОСВЕТИ НОВ ХРАМ ВЪВ ВРАЦА  (2)В голям и дългоочакван духовен празник се превърна днешният 1 септември – началото на новата църковна година – за жителите на врачанския квартал Кулата. Този ден бе избран за освещаването на първия храм в това населено място. Храмът, носи името Св. Рождество Богородично” и бе осветен от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града.

След освещаването бе отслужена и първата света литургия. Днес този храм отваря врати и се превръща в Дом Божий, в място за молитва и прослава на Господа, на майката Божия и на светиите. От днес тук ще се отслужва Божествена света литургия, за да могат всички от тази богоспасаема енория на Врачанска епархия да бъдат едно с Христа. Нашият живот започва в храма и завършва в храма. Започва със светото кръщение, след това получаваме благодатните дарове на Светия Дух, чрез тайнствата на Църквата, и завършва отново в храма, с опелото, когато си тръгнем от този свят. Така че животът на православния християнин е немислим без храма Господен. Без храма човек е обречен на отчуждаване от Бога и отпадане от светата Православна вяра. Затова ние много се радваме, когато нов православен храм отвори врати” – каза в словото си след светата литургия Врачанският митрополит Григорий.

Пред събралото се множество той благодари на всички дарители, които са спомогнали за съграждането и благоукрасяването на храма. Сред тях са човекът, дарил мястото за църковната сграда и помогнал с лични дарения за изграждането ѝ Славейко Спиридонов, а също общинската управа и правителството, отпуснали средства за строежа. Новият храм бе изграден за четири години.

Със своето присъствие празника уважиха кметът на община Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова. Празнична програма за жителите и гостите на квартала поднесоха самодейците от местното читалище.

 

 

6 Всемирното Православие - ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ОСВЕТИ НОВ ХРАМ ВЪВ ВРАЦА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Всемирното Православие - ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ОСВЕТИ НОВ ХРАМ ВЪВ ВРАЦА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 Всемирното Православие - ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ОСВЕТИ НОВ ХРАМ ВЪВ ВРАЦА  (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1_(7) Всемирното Православие - ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ОСВЕТИ НОВ ХРАМ ВЪВ ВРАЦА  (2)