Greeko%20(24) Всемирното Православие - ПОРЕДНО ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ ЗА ВРАЧАНСКИЯ ЕПАРХИЙСКИ ХОРНяма да има Коледен концерт на Врачанския епархийски хор "Св. Софроний, еп. Врачански", съобщи диригентът - Траянополски епископ Киприян. Тъй като врачанските виртуози се изявиха на изключително високо ниво през изтеклата година, веднага са поканени на Европейските хорови игри в Магдебург през юли догодина и в Световните хорови игри в Сочи през 2016 г.

 

И в двата конкурса с награден фонд организаторите са поканили най-добрите хорове съответно в Европа и света, което е публикувано на електронните им страници. ("По примера на първото издание на Европейските хорови игри в Грац 2013, Интеркултур отново търси най-добрите хорове в Европа. Този път градът домакин е позициониран директно в сърцето на Германия: Магдебург – град със история от стотици години и столица на Саксонско-Анхалтската област"- из изявлението, публикувано на сайта на организаторите).

"В един от парковете на града - Елбауенпарк например, спиралата “Jahrtausendturm” (Кулата на Милениума) ще бъде място за КОНЦЕРТИТЕ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО И МНОГО ДРУГИ ЗАНИМАНИЯ. Издигаща се на 60 метра, това е третата по височина дървена структура в света и идеално място за подобни събития.

Заедно с останалите, Шампионатът и Отвореното състезание, в което могат да участват хорове от целия свят, ще се проведат в концертните зали на църквата Johanniskirche в Магдебург и манастира „Нашата женска обич“. Освен това градската зала в Магдебург е на разположение за събития като откриването, закриването и церемонията по награждаването, както и за съвместни изпълнения" - четем в обявената програма за събитието.

"Тъй като репертоарите на врачанската хорова формация са различни за всяка изява, трудно е да се съчетаят стилове и творби за един Рождественски концерт, който е не само специфичен по дух и подбрани произведения, но изисква и усилие за нови творби, които да се предоставят ежегодно на врачанската публика", сподели епископът маестро. Невъзможно е за толкова кратко време да се разучат нови музикални композиции, защото доскорошните усилия на хора са били съсредочени върху концерта в София в чест на 75-годишнината от рождението на музикалния педагог и диригент Петя Павлович (1939-2007 г.), състоял се на 16 ноември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Организатори на изявата бяха Фондация „Петко Гр. Стайнов“ и Сдружение „Петя Павлович“, със съдействието на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

N5 Всемирното Православие - ПОРЕДНО ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ ЗА ВРАЧАНСКИЯ ЕПАРХИЙСКИ ХОРПетя Павлович, водеща фигура в българското хорово изкуство, е родом от Казанлък и е била преподавател в Средното музикално училище, чийто възпитаник е епископ Киприян. Три състава - Академичен хор „Света Параскева“ при Националната художествена академия (диригент Галина Луканова), смесен хор „Петко Стайнов“ – гр. Казанлък (диригент Младен Станев) и Представителен хор на Врачанска епархия „Свети Софроний епископ Врачански" - са били поканени за концерта, проведен в рамките на Музикални празници „Петко Стайнов“. Петя Павлович е техен създател. Годината е 1994, градът е родният ? Казанлък.

Днес събитието се провежда и в Казанлък, и в София. Диригентката е и инициатор за основаването на фондация, която носи името на големия български композитор Петко Стайнов (също родом от Казанлък). До последните си дни тя е била неин художествен секретар и един от основите ? двигатели, с множеството идеи и инициативи. Хорът в Казанлък, който носи името на Петко Стайнов, години наред е ръководен от Петя Павлович.

Представителният хор на Врачанската епархия, начело с нейния възпитаник Траянополски епископ Киприан, който е единственият православен епископ, диригент на църковен хор и филхармония, е изпълнил "Нине отпущаеши" (музика Архангелски ),"Тебе поем" - музика Д. Христов и "Конь "(на ЛЮБЕ), а заедно с мъжкия състав към хора са изненадали присъстващите "в чест на мама Петя" (както я нарича владиката) извън обявения репертоар с изпълнение на „Достойно есть” от Петър Динев.

Трите музикални формации са свързани с нейното творчество и музикална дейност. Освен свой репертоар трите хора са имали и общи изпълнения на "Хайде бре, Яно" от Петко Стоянов, "Хор на евреите" от операта "Набуко", "Каква мома видях, мамо" от Емануил Манолов. Виртуозното изпълнение на трите хора е дирижирано вдъхновено от нашия викарен епископ.

По време на концерта Теодора Павлович, също талантлив хоров диригент и педагог, е връчила официално наградата на името на своята майка Петя Павлович на младата хористка от академичен хор "Св. Параскева" Любомира Славкова, която от дете е свързана с хоровото дело на голямата Петя Павлович. В края на концерта арх. Стефан Стайнов, председател на фондация "Петко Стайнов" е отличил с почетни грамоти диригентите на трите хора.

Финалът на концерта в Музикалната академия е бил изключително вълнуващ. След съвместните изпълнения прозвучаха „На многая лета” и химнът на българското хорово изкуство – „Родна песен”- разказаха развълнувани хористи.


Сн. www.vratsa-diocese.com
www.svetaparaskevachoir.com