6135 Всемирното Православие - Путин и Борисов целунаха мощите на Йоан Кръстител
 Автор: Надя Панкова
 
 
 Руският премиер Владимир Путин и българският му колега Бойко Борисов целунаха мощите на Йоан Кръстител. Двамата пристигнаха в храм-паметника "Св. Александър Невски" минути след като подписаха договора за изграждането на "Южен поток".

Първи в катедралата влезе в 19 часа руският премиер. Хилядите българи, извили опашка от храма чак до Светия синод, забавиха Борисов. Те го посрещнаха с бурни ръкопляскания и възгласи: "Бойко, браво!". Българският премиер закъсня, за да се ръкува с неколцина от тях.

 

През това време Путин изчака няколко минути Борисов, запали свещичка и започна да се моли. След влизането на Борисов двамата се отправиха към мощите на св. Йоан Предтеча. Пръв пред тях застана Владимир Путин. С видимо християнско вълнение той целуна иконата на Предтеча, светините в златния реликварий, помоли се и се прекръсти три пъти.

След това Путин постави върху сандъчето малка икона на Св. Богородица, за да я освети. Тя му бе подарена на влизане от църковното настоятелство на храма.

Бойко Борисов също целуна мощите. Помоли се дълго пред тях и се прекръсти. След това се отправи към големия свещник в катедралата. Там той отново отправи молитвите си за благото на народа и след това постави свещичката.

 

Благословия от патриарх Максим получиха двамата премиери. Водачът на Българската православна църква дари Путин с рисувана икона на Света Богородица. Гостът върна жеста, като подари на патриарха позлатена златна икона на Св. Богородица.
Заедно с двамата премиери в храма бяха вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите на енергетиката Трайчо Трайков и на социалните грижи Тотю Младенов, църковното настоятелство на "Св. Ал. Невски" и главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Мощите на Йоан Предтеча са изложени за всенародно поклонение в София от петък по инициатива на в. "Стандарт".

 

Точно когато делегациите на България и Русия тръгнаха да излизат от катедралата, хорът на храма запя "Многая лета". Путин, Борисов и всички миряни изслушаха смирено песнопенията.

 

Източник:  http://www.standartnews.com

Снимка:   http://www.government.bg