DSCI1722 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА   По решение на Българското посолство в Атина и на църковното настоятелство на БПЦО „Св.Преп.Йоан Рилски Чудотворец” националният празник на Р.България бе честван на 27.02 от българската общност в Атина.

 

 Въпреки студеният ден доста българи дойдоха в предоставеният на общността храм „Св.Преп. Йоан Рилски”,за да отдадат почит на геройски загиналите за вярата и освобождението на милото ни отечество.  Тържеството започна с празнична света Литургия отслужена от предстоятелят на храма Архимандрит Атанасий (Султанов),а на клира велегласно пяха псалтите при храма богословите Мелетий Велчев и Александър Ганчев. На богослужението се помолиха посланика на Р.България г-н Андрей Караславов ,  г-н Димитър Енчев -пълномощен министър ,г-н Герман Ванчев консул в консулска служба Атина, представители на  българските неделните училища в Атина „Св.св. Кирил и Методий” и „Преп.Паисий Хилендарски” ,представители на повечето български сдружения в гръцката столица, фолклорна формация „Родина” с нейният ръководител маестро Александър Костадинов,български студенти ,общественици и гости . 

 По време на „причастния” проповед за Неделя Месопусна произнесе богословът Мелетий Велчев. След светата Литургия бе отслужен и водосвет за здравето на всички присъстващи,а след него отец Атанасий се обърна към всички богомолци със слово . Като припомни накратко историческите факти покрай Освобождението  той даде за пример единството на тогавашните ни предци и вярата им в Бог и призова за сетен път българите да се поучат от това и да бъдат единни. 

 С литийно шествие всички излязоха на двора пред храма къде бе отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България,а след това и благодарствен молебен.,накрая на който всички присъстващи изпяха заедно многолетствие за българския и еладски народ.

 Последва кратка музикално-поетична програма приготвена от фолклорна формация „Родина” и децата от българските неделни училища.Прозвучаха любими песни свързани с освобождението- Чунтолувите „Вятър ечи, балкан стене”и „Стани,стани юнак балкански”, „Къде си вярна ти любов народна”,”Боят настана” и др. Особено всички се разчувстваха от Вазовото  стихотворение „Опълченците на Шипка” произнесено от актьора Пламен Димитров ,който пренесе всички на линията на събитията. Накрая всички заедно изпяха химна на Република България, След програмата под звуците на тамбурата на маестро Костадинов и стройното пеене на певиците от „Формация родина пред храма се изви кръшно българско хоро.

Всички си тръгнаха с  изпълнени с национална гордост сърца.

  

 

 DSCI1720 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 

 DSCI1724 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1728 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1737 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

  DSCI1739 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 DSCI1746 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1749 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1751 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1760 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1768 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 

 DSCI1793 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1795 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1813 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА

 

 DSCI1816 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3-ТИ МАРТ В АТИНА