thumb_274x196_134 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)С благословението на Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски, в храм "Св. Седмочисленици" беше отслужена тържествена архиерейска св. Литургия. Тя беше оглавена от Стобийски епископ Наум, секретар на Светия Синод, в съслужение с Тивериополски епископ Тихон, отец Ангел Ангелов, Протосингел на Софийска епархия, и свещеници от столични храмове.

От ранна утрин храмът беше пълен с богомолци от енорията и други църкви, дошли тук да принесат своите молитви пред първоучителите, просветителите и равноапостолите на славянските народи. Духовенство и народ с едно сърце прославяха богоозарените проповедници на Божественото учение.

Мнозина пристъпиха към Светите Дарове.

 

Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум започна  тържественото слово с исторически сведения за празника, честван от древни времена. Спря вниманието на богомолците върху факта, че в краткото житие на св. Константин - Кирил Философ има данни за почитането на светите Седмочисленици още в средните векове заедно. През 1741 г. в Южна Албания е намерена служба посветена на тях в сборник заедно със служби на други славянски светци, отбеляза той.

patron Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)Седем светозарни имена, продължи словото си епископът, запалват огъня на духовната просвета. Почитаме ги с любов, защото ни са близки. Облажаваме ги с признателност заради тяхното свято дело. Писмеността даде светлина на славянските народи. Това бе част от тихата светлина на светата слава на Блажения наш Небесен Отец, просвещаваща сърцата на славяните.

Епископ Наум припомни думите на св. ап. Павел, като имаме пред очи свършека на живота на нашите наставници, да им подражаваме и призова да пазим заветите им: вяра в Бога, твърдо изповядване на Православието и любов към знанието и просветата. Затова, като честваме днес достойно паметта на св. Седмочисленици и ги прославяме с похвални венци, да изпросим от тях да утвърдят Църквата ни, а на душите ни да дадат велика милост, завърши словото си той.

Олтарната икона на светите Седмочисленици

Накрая ставрофорен иконом Николай Коцев благодари на Техни Преосвещенства Наум и Тихон за участието им в службата и за преподадената благословия от Негово Светейшество Патриарх Максим.

 

thumb_274x196_209 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_210 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_211 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)

 

 

 

 

 

 

Великият вход

 

 

 

thumb_274x196_213 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)

 

 

 

 

 

 

Стобийският епископ Наум със Светите Дарове

 

 

thumb_274x196_214 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_215 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)

 

 

 

 

 

 

Със страх Божий, вяра и любов пристъпете!

 

 

 

thumb_274x196_216 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СЛУЖБА В "ПАНТЕОНА НА БЪЛГАРСКАТА СВЯТОСТ" (обновено с още снимки)