Бачковска Света Богородица

Иконата е обкована в две ризници – златна и сребърна, говореше водачката на групата. Поставена е на специално място в съборната църква под нежни драпери. Преданието я представя като дело на свети апостол и евангелист Лука. Времето пази тайната за постъпването и в манастира, но от началото на 14в. тя е вече в Бачковския манастир. Една от легендите разказва, че я подаряват грузинските братя Игнатий и Атанасий, а според друга – иконата “прелита” от грузински манастир до местността “Клувията”. 

От стари времена се знае, че иконата "Света Богородица" в Бачковския манастир е спасила мнозина вярващи. Нейната сила е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.

Легендата за Бачковската Богородица гласи още, че тя е една от двадесете икони в света, на които самата Пресвета Дева е позирала. Според някои достоверни източници, ликът на Божията майка в скътаната в Родопите обител, е нарисуван от евангелиста св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. 

Вчера, на светли понеделник повече от 2000 богомолци от всички краища на света се събраха в Бачковския манастир, за да понесат на ръце в литийно шествие чудотворната икона на Света Богородица. Литията тръгва в 8 часа от манастирската църква, където преди това се отслужва празнична литургия. Шествието продължава до аязмото Покров Богородичен, където иконата на божията майка се пречиства със сакралната сила на водата. Светинята се пренася до скалната пещера и продължава до храма Свети Архангели, а на поляните се прави курбан и точно в 16 часа под звуците на манастирските камбани чудотворната икона се връща обратно в Бачковския манастир.

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре