Иконата „Достойно ест” в гр. Бухово

Иконата Достойно есть в храма "Св. Николай Чудотворец", гр. Бухово

На 15 юни при пълна зала в знаковия Дом на киното в София се състоя първата премиера на православен документален филм. В „Достойно есть в Бухово” по увлекателен начин, въз основа на лаконичен, силен сценарий, майсторска операторска работа и прецизна режисура се разказва за това, как се заражда и реализира идеята в гр. Бухово да дойде чудотворният препис на иконата „Достойно есть” от Света Гора, Атон, и какви последствия има това за живота на хиляди хора.

На 11 юни, когато е празникът Достойно есть, в гр. Бухово дойдоха хора от близо и далеч, за да се помолят пред едноименната чудотворна икона, която повече от десет години върши чудеса на вярата. Този път радостта от празника Достойно есть съвпадна с Възкресната радост. Пасхалните песни, звучащи 40 дни след Възкресение Христово - периода, известен като Светлата 40-ца, се редуваха с песенна възхвала на Божията Майка.

На 15 юни (събота) от 14 часа в Дома на киното, ул. „Екзарх Йосиф” № 37 в София, ще се състои премиерата на втория документален филм за чудотворната икона „Достойно есть” в гр. Бухово. Първият със заглавие „Чудо голямо” предизвика заслужен интерес преди време.

В новия филм са използвани уникални кадри от 12-часов снимачен материал на Света Гора – Атон. Посочва се мястото, където се пази оригиналната икона Достойно есть. Включени са интервюта с монаси от руския светогорски манастир „Св. Пантелеймон”, в който е направен чудотворният й препис.

Празникът Достойно ест (на 11 юни) , който това лято бележи началото на Петровия пост, събра в най-елничния ден – понеделник, мнозина вярващи в храма „Св. Николай Чудотворец” – гр. Бухово. Тук се намира чудотворно копие на прочутата православна светиня – иконата на св. Богородица „Достойно ест”, пред която всеки петък от 16 ч. се чете акатист. След него на душата на човек олеква и житейските грижите отстъпват. Документирани са множество чудеса, плод на вярата.

Градът

До гр. Бухово се стига за около час със столичния градски транспорт. Населението му наброява 3000 души. Имало е период, когато градчето е било във възход, в него са се добивали редки метали и са идвали да работят хора от цяла България.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре